donderdag 28 juni 2012

De teek!

Eén van de vervelendste tegenstanders van de hardlopers is wel de teek. Een klein spinachtig beestje dat zich graag ophoudt in landelijke gebieden, bossen en duinen. Juist die plekken waar wij Duinlopers onze trainingen doen.


Teken voeden zich met bloed van mensen of dieren. Ongemerkt kunnen ze over je huid kruipen naar een geschikte plek om zich te voeden. Vaak is het alleen maar vervelend, maar meer en meer zijn de teken in Nederland besmet met een micro-organisme genaamd Borrelia.

Borrelia-bacterie

De teek heeft deze bacterie als larve opgelopen van een besmette vogel, muis of ander knaagdiertje. Na verloop van tijd gaat de larve over in het stadium van nimf en weer later in het levensstadium van volwassen teek. Het zijn met name de nimfen en de volwassen teken die wel pap lusten van het hardlopersbloed. In Nederland is één op de vijf teken besmet met deze Borrelia-bacterie en in sommige gebieden zelfs een derde van alle teken.

Ziekte van Lyme / symptomen

De ziekte die je krijgt van de besmette teek heet de Ziekte van Lyme. Op de website van het RIVM staat een uitgebreide beschrijving van de symptomen. Het meest voorkomende signaal van de Ziekte van Lyme is een rode, ringvormige uitslag op de plaats van de tekenbeet. Soms is de uitslag een blauwachtige of roze vlek. De vlek verschijnt meestal enkele dagen tot twee weken na de beet, maar kan ook pas na 3 maanden zijn. Vervelend is echter dat niet iedereen die rode vlek of kring krijgt en slechts hooguit een paar dagen wat grieperig is.
Als de ziekte niet wordt herkend en behandeld kunnen later allerlei klachten ontstaan. Dat deze klachten zijn veroorzaakt door een tekenbeet maanden geleden, is dan lastig te achterhalen.
Bij besmetting is het belangrijk contact te zoeken met de huisarts, zodat behandeling met antibiotica snel gestart kan worden.


Voorkomen is beter dan genezen

Op de website tekenradar.nl kun je zien dat de teken zich in ongeveer alle landelijke gebieden in Nederland ophouden. Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. 
  • Loop bijvoorbeeld niet door struikgewas en/of de dichte begroeiing. 
  • Smeer je huid in met DEET, een middel dat verkocht wordt in drogisterij en buitensportzaken. 
  • Tee trea oil, een etherische olie, wordt ook genoemd ter voorkoming van teken. 
  • Elke dag 1 tablet 300mg Chinese knoflook innemen zou de teken ook op afstand houden.
Controle na training
Als je getraind hebt in een gebied waar veel teken zijn, controleer de dagen na de training of je ergens een teek ziet zitten. Ze zitten graag in huidplooien, maar ook op andere plekken op je lichaam kun je ze aantreffen. De met bloed volgezogen nimfen zijn enkele milimeters groot (ziet er uit als een klein korstje). De volwassen teken zien er uit als donkerrode speldenknoppen.
De teek kun je het best verwijderen met een speciale tekentang. Deze is te koop bij drogisterij of buitensportzaak. Gebruik in elk geval géén alcohol of jodium voor het verwijderen.
En, noteer in je agenda de datum van de verwijdering van de teek. Want de symptomen van de Ziekte van Lyme krijg je vaak pas enkele weken later.