maandag 12 november 2012

Snertloop een succes!

Rond 14.45 uur op zaterdagmiddag 10 november verzamelen zo'n 25 (vrienden van de) Duinlopers zich op het PWN-Parkeerterrein bij 't Woud voor de Duinlopers Snertloop. Onder leiding van Peter loopt de groep een paar rondjes op het parkeerterrein warm en doet het een aantal warming-up oefeningen.

Het parcours, gemarkeerd met rood/wit afzetlint, wordt door Agnes mondeling toegelicht. De eerste lus is voor iedereen. De lopers die zich hebben opgegeven voor de 5km kunnen na deze lus richting de finish. De 10km-lopers gaan linksaf slaand door voor een 2e, andere, lus.

Iets voor 15.00 uur vult "het startvak" op de Woudweg zich en om exact 15.00 uur blaast Agnes op haar fluitje. De groep zet zich in beweging en de stopwatch wordt ingeschakeld.

Na ca. 35 minuten zien Agnes en Martine de eerste 10km-loper (Chris) naar de finish lopen. Marielle, die net even achter hem zit, roep hem nog na. Helaas, Chris heeft het lintje linksaf voor de 2e lus gemist, hoort Marielle niet roepen en begrijpt onze gebaren "terug" niet. Zo ongeveer bij de finish wordt het hem duidelijk dat hij weer wordt "weggestuurd".

Na 42 minuten komt Corinne als eerste van de 5km-groep over de finish, twee minuten later gevolgd door Maaike. Van hen begrijpen we dat ze geen 5km maar ca. 6 km gelopen hebben. Ergens op een kruising blijkt het lintje voor linksaf op raadselachtige wijze te zijn verdwenen en is de groep rechtdoor gegaan. Baldadige 65+ers die met hun nordic walkingstokken een lintje hebben geprikt, een nieuwsgierige Schotse Hooglander op zoek naar kerstversiering of een Exmoor pony die zijn territorium netjes wil houden? Enfin, de Snertloop wordt hierdoor ca. 1km langer.

Na 59.10 minuten zien we de eerste 10km-loper op de finish afstevenen: Frank! En een krappe 2 minuten (1.00.54) later volgen Angelique en Paul. Roos en Marion S. zetten 50 meter voor de finish aan voor een sprint en finishen in 1.04.21. Margret (1.05.20) moet de laatste meters ook extra aanzetten, want zij wordt op de hielen gezeten door Irma (1.05.21) die op haar beurt de hete adem van en Marion L. en Greeth in haar nek voelt (beiden finishen in 1.05.25). Ondertussen verbazen we ons dat Chris, Marielle en Janneke nog niet over de eindstreep zijn gekomen?
Esther en Femke zijn namelijk de eerstvolgende dames (1.07.34 resp. 1.07.36) en daarna finishen Liesbeth en Duinloperhondje Pammie in 1.08.14. We horen over verwarring bij een spitsing; de één heeft wel de route-lintjes gezien voor linksaf, de ander heeft gewoon een voorganger in beeld gehouden en heeft niet op lintjes gelet. Maar hing het lintje er nog wel? Dat blijft vooralsnog onduidelijk. Van Chris, Marielle en Janneke nog geen spoor?

Dan zien we een zwarte panter op de eindstreep afstevenen: Gabrielle. Zij zet een tijd neer van 1.11.10.
Opeens, vanuit een volstrekt andere kant komen Chris en Janneke aanhollen. Zij hebben na die een gemiste afslag een eigen route bedacht. Zij zijn doorgelopen tot de Franschman en zijn via het fietspad langs de Herenweg terug gehold; nog een krappe kilometer extra hardgelopen in 1.15.45! Maar waar is Marielle?

Zullen meer Duinlopers een lintje gemist hebben? En daardoor misschien de weg kwijtraken en kilometers extra afleggen? De ervaren lopers kunnen een kilometer extra wel aan, maar voor onze debutanten Reina en Marianne kan het misschien nét teveel zijn om het leuk te blijven vinden.
Onze ongerustheid is voor niets, want na 1.22.03 komen Reina en Marianne als warmgedraaide diesels over de finish. Zij hebben alle lintjes gezien en gevolgd en voelen zich vooral voldaan en trots dat ze hun persoonlijk doel -10km hardlopen- eigenlijk met redelijk gemak gehaald hebben.

Nog 3 Duinlopers te gaan: Marielle, Esther (de Boer) en Ina. Op het moment dat Peter met de auto richting de Franschman wil rijden om hen daar te zoeken, komt het trio aanhollen. Marielle heeft na haar eigen twijfel over het parcours aan de Duinlopers achter haar gedacht. Zij is gaan harken en heeft Esther en Ina gevonden en meegenomen in haar alternatieve route: via een paardenpad naar het fietspad parallel aan de Herenweg terug naar 't Woud. Zij finishen in 1.28.00.

Met al deze parcoursperikelen is de Snertloop voor iedereen een hele bijzondere loop geworden. Iedereen heeft iedereen zijn/haar eigen capaciteiten getest en zijn/haar grenzen opgezocht. Iedereen heeft genoten van de prachtige natuur in dit voor velen relatief onbekende duingebied. En ieders zelfvertrouwen heeft een geweldige boost gekregen op weg naar de Kwart of Halve van Egmond (13 januari 2013). Enne... voor een volgende keer wordt het parcours nog beter gemarkeerd met lintjes, herhalingslintjes én bordjes.

En dan is het tijd voor de Snert(after)Party. Met de welverdiende, glimmende medaille om de nek en met een snel aangeschoten droog, warm shirt aan, gaan we naar het huis van Agnes. In de daar door Peter B. ingerichte "koek en zopie" staat de huisgemaakte erwtensoep (volgens recept van haar  moeder) al op het vuur te pruttelen. Iedereen laat zich het goed smaken en de sfeer is opperbest en super gezellig.

Op naar een volgend Duinlopersloopje! Er zijn al wat ideeën... Begin april ... héél vroeg op een zaterdagochtend ... eieren ...
Wordt vervolgd!

PS: zie het rechterkader voor een foto-impressie van de Snertloop 2012