maandag 4 maart 2013

Geeft rode wijn venijn?! (bij het hardlopen)

Rode wijn, en dan met name bepaalde stoffen in druiven, zorgt niet voor betere loopprestaties.

Eerdere studies leken uit te wijzen dat de in druiven aanwezige stoffen catechine, quercetine en resveratrol voor meer uithoudingsvermogen en spierkracht zorgen. Een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Georgia spreekt dat nu tegen.

Volgens professor kinesiologie O'Conner werden de eerdere studies slechts op korte termijn of enkel op knaagdieren uitgevoerd. Andere studies onderzochten slechts één van de drie stoffen in plaats van  voedsel waar alle drie de verbindingen voorkomen.

Professor O'Conner en zijn team lieten 40 "matig actieve" volwassenen (ze sporten ongeveer 1x per week) gedurende 45 dagen druivensap of een placebo drinken. Voor en na die periode ondergingen ze een batterij aan tests, waaronder VO2max, een uithoudingsssessie op de loopband en een krachtoefening. In geen enkele categorie werd een positief effect vastgesteld. Helaas ...?!

Bron: running.be