dinsdag 14 januari 2014

Huiswerkopdracht = hersteltraining

Na een behoorlijke inspanning van een kwart marathon op hoog tempo of het lopen van een halve marathon heeft het lichaam behoefte aan herstel.

Vocht is heel belangrijk voor het herstel. Door voldoende te drinken, juist ook op de dagen na de wedstrijd is het voor het lichaam makkelijker om afvalstoffen kwijt te raken. Drink je niet genoeg, dan blijf je vermoeid en blijft de stijfheid het langste zitten in je spieren.

Gezond eten is een ander herstelmiddel. Je lichaam heeft veel verbrand en dat moet er weer bij. Blijf ook de dagen na de kwart of halve marathon gezond eten met voldoende vezels en eiwitten. De eiwitten zorgen voor het herstel van je spieren. Er zijn aanwijzigingen dat Vitamine C en E ook een rol spelen bij het herstel van je spieren. Eet daarom voldoende fruit en groente.

Massage, 2 of 3 dagen na de wedstrijd is ook een probaat middel voor een goed herstel. Een aangename massage haalt de knopen uit je spieren en het zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof beter wordt opgenomen. De spanning en stress verdwijnt uit je spieren en je spieren die door de inspanning wat korter zijn geworden, worden weer op lengte gebracht. 
(TIP: Joyce Tervoort, 06 - 20797802 of joyce_tervoort@kpnmail.nl)

Training/beweging (HUISWERK): woensdagochtend (15/1) doen we een hersteltraining. Een rustige en ontspannen training, zoveel mogelijk op zachte ondergrond en zonder intensieve bewegingen. Kun je niet bij onze duintraining aanhaken, doe dan voor jezelf een rustige duurloop van zo'n 50 minuten. Denk wel aan de warming-up en cooling-down.

Slapen: een ander wondermiddel voor herstel is goed slapen. Slapen is de periode waarin je lichaam het beste kan werken aan herstel, het repareren van de schade aan je spieren en het wegnemen van spanning in je lijf. Pak lekker een uurtje extra slaap. 

(Bron: ProRun)