dinsdag 23 juni 2015

Lekker uitwaaien met de Duinlopers Zomeravond Strandloop 2015

Het zomerloopje van de Duinlopers is elk jaar anders. Dit jaar is een strandloop georganiseerd. Heen en terug hardlopen langs de vloedlijn. De blik in de verte gericht. Blootgesteld aan de elementen der natuur. Ter afwisseling van alleen maar zand en zee is er een lusje door Bergen aan Zee (de 10km) of door Egmond aan Zee (de 5km) in de route opgenomen.

Dit klinkt als een eenvoudig parcours, maar het strand is immer dynamisch en nooit hetzelfde. Op vrijdagavond 19 juni 2015 is het om 18.50 uur hoog water, springtij zelfs. Dat betekent met een starttijd om 20.00 uur dat de hardlopers te maken hebben met een zee die zich nog maar net aan het terugtrekken is. Oftewel, zompig zuigend zand langs de vloedlijn.
Op het strand ben je ook niet beschut voor de wind en waaien doet het die vrijdagavond: een straffe en frisse noordwesten wind, kracht 5.
En de temperatuur doet ook alles behalve zomers aan: met een 50-tinten-grijs-wolkendek tikt de thermometer maar nauwelijks de 14-15 graden aan. De gevoelstemperatuur, als je niet beweegt, is nog lager.

De routes zijn zo duidelijk mogelijk gemarkeerd met rood/wit afzetlint en de beroemde Duinlopersbordjes; geplastificeerde A-4tjes op satestokjes. Het 5km-keerpunt op strand is een hele bijzondere: een parasolstok met wapperend rood/wit afzetlint, een hoopje aangespoelde rotzooi eveneens opgepimpt met wat slierten rood/wit afzetlint en een in het zand geschreven markering. En dan is het altijd maar hopen er in de tijd tussen route uitzetten en start van de loop geen grappenmakers onze bordjes omdraaien of weghalen.

Zo'n 45 hardlopers verzamelen zich vanaf 19.15 uur bij Start & Finish ter hoogte van strandpaviljoen De Tropen. Die Start & Finish wordt deze editie gemarkeerd wordt door strak wapperende All4Running beachvlaggen. Als iedereen voorzien is van een heus startnummer heet Martine de strandlopers van harte welkom en wordt de traditionele groepsfoto gemaakt. Onder leiding van Agnes springt en zwaait de groep zijn spieren los en warm.

Even over 20.00 uur klinkt het startschot voor de 10km-lopers. Met het lichaam schuin voorover gaan zij tegenwind richting Bergen aan Zee. Het is een "werkstrand". Loopt het beter/lichter als het spoor iets hoger op over droog, enigszins mul zand gekozen wordt? Of is vlak langs de vloedlijn hollen te verkiezen? Om dat te bepalen moeten de hardlopers het strand "lezen".

De eerste heren op de 10km bereiken al na krap 20 minuten de hoofdstrandafgang van Bergen aan Zee. Tegen de tijd dat de laatste loper aan het lusje in Bergen aan Zee begint, gaan die snelle heren, Bas, Vincent en Frans, alweer de laatste km's terug over het strand. Nu met de wind in de rug.
Bas finisht als eerste na 44.55 minuten. Vincent heeft 1 minuut meer nodig en noteert een eindtijd van 46.02. Frans wordt 3e op deze afstand met een tijd van 48.30. Erna finisht als 1e vrouw in een tijd van 54.05, gevolgd door Kitty in 54.23. Ka Ram komt als 3e over de streep; zij finisht in 54.32.

De 5km-lopers starten een minuut of wat na de 10km. Ook hier zijn het de heren die op kop lopen. Jong talent Jurriaan  blijft aanvankelijk aan de zijde van senior Eric, maar na wat aanmoediging van laatstgenoemde kiest Jurriaan zijn eigen tempo en loopt hij al snel weg van Eric. Jurriaan finisht na 21.00 minuten. Eric volgt 2 minuten later en kan een eindtijd van 23.10 achter zijn naam bijschrijven. De snelste dame op deze afstand is ook een junior, te weten Sidney van Zijl. Zij heeft slechts 25.15 nodig voor deze 5km. Daarna volgt onze Duinloopster  Margret W. met een knappe eindtijd van 27.00 minuten.

Bij beide afstanden komt het de laatste 50 meter aan op karakter, want die meters naar de finish is het doorploeteren door mul zand. Elke loper wordt door het finishteam, collega-hardlopers én supporters toegejuicht en aangemoedigd. Voorbij de vlaggen siert de glimmende medaille ieders borst, smaakt het flesje AH-water of AH-sportdrank weldadig en zijn de winegums het letterlijke zoet na het zuur.

Het figuurlijke zoet zit 'm in de after-fun in de warme serre van Strandpaviljoen De Tropen. Een warme thee of een koel biertje, voor ieder wat wils. En aan eventuele hongerige magen is ook gedacht: op de voor ons gereserveerde tafels staat chips & dip en brood & aiolie. Het blijft nog lang en laat gezellig.

Voor ons gevoel zijn we geslaagd in onze doelstelling: een uitdagend, sportief loopfestijn dat zich kenmerkt door een "ons-kent-ons"gevoel, kleinschaligheid en een leuke sfeer.

Wil je nog eens meedoen met een loopje van de Duinlopers?
In het najaar organiseren we, alweer voor de 4e keer, onze Duinlopers Snertloop: dat betekent eerst lekker een rondje duinstampen en daarna ergens warm en droog aan de (zelfgemaakte) Snert & Zopie. We broeden op een nieuwe datum (de aanvankelijk geplande datum 28 november 2015 valt samen met de Egmond Fjoertoer ...)

PS1: Klik  hier voor alle individuele uitslagen. En klik hier voor de foto's.

PS2: Speciaal voor onze vrijwilligers, te weten ons finishteam Marion, Bibi en Marit en onze hardlopende "bezem" Janneke: WEER ONTZETTEND BEDANKT voor jullie onmisbare hulp!