maandag 11 januari 2016

Duinlopers moe en voldaan na "Egmond 2016"

Wat een uitdaging voor al die hardlopers die deze 2e zondag van januari aan "Egmond" hebben meegedaan. Onder al die deelnemers zo'n 20 dappere Duinlopers die de "Egmondwaardige" elementen fier getrotseerd hebben en met succes en grote voldoending tot aan de finish gebikkeld en gebuffeld hebben.

Met een dikke windkracht 6 pal tegen op het strand was het voor iedereen afzien en kapot gaan. De kwart-lopers hadden een grote uitdaging in de zware strandopgang en daarna de kuitenbijters op de Middenweg. De Bloed(Zweet en Tranen)weg deed zijn naam weer alle eer aan; dit werd versterkt door de puist wind die alle hardlopers na de luwe km-ers in het duin bovenaan de Bloedweg weer vol in het gezicht kregen.

Onze Duinlopers waren goed voorbereid op deze weersomstandigheden. De Duinlopers Egmond Generale, gelopen op 3e kerstdag, werd onder vergelijkbare winderige omstandigheden volbracht.
Desalniettemin gaat editie 2016 dankzij deze harde wind overall de boeken in als de één-na-langzaamste-Egmond. Het zeer koude 1985 behoudt zijn koppositie als allerlangzaamste jaar.

Hoewel perse "een snelle tijd lopen" niet het ultieme doel hoeft te zijn, blijft het een meetbaar ijkpunt.
Kwart Marathon: onze Marion S. (voor de gelegenheid Christina) had 1.03.21 nodig om te finishen.  Monique en Agnes gaan op het strand gezamenlijk op totdat Monique (a.k.a. Tom) zich vastbijt in een paar lekkere billen. Deze laat ze tot de finish niet meer los en dat resulteert in een strakke tijd van 1.05.59. Ons Agnes (alias Femke) kan een tijd van 1.07.33 in haar administratie bijschrijven. Pascale heeft net iets meer nodig: 1.07.59. Margret W. haast een vriendin en komt in 1.08 over de eindstreep.
Evelyn B. finisht in de allermooiste tijd van dit jaar, nl. in 1.11.11. Laura en Marion T. doen er 1.11.32 over. Natalie gaat "tegen de wind in" en verbetert gewoon haar tijd van vorig jaar: 1.15.03.

Halve Marathon: de snelste Duinloper is Bianca. Ondanks een schedelsplijtende koppijn (met in de ochtend kotsen en al) komt zij als eerste, nét onder de 2 uur, over de finish (1.59.25).
Femke W, steady snel as ever, loopt een vlakke race en kan gezien de omstandigheden een zeer respectabele tijd van 2.02.46 bijschrijven. Eveline S. wist een maand geleden nog niet dat zij deze halve marathon ging lopen; met 2.07.27 levert ze een fantastische prestatie. Marion P. (alias Meta) was daags voor 10/1 nog in de klamme lappen en zou downgraden naar de Kwart. Maar, ze knapte sneller op dan ze dacht en ging toch voor de Halve: met 2.11.12 mag zij hartstikke trots op zichzelf zijn. Esther N. loopt samen met haar neef Auke en komt na 2.13.48 over de eindstreep; Auke volgt iets na haar. Nieuwbakken Duinloopster Chantal is gedreven en laat zich de kop niet gek maken door de wind: 2.17.49 is een feit. Kristel heeft zich goed voorbereid maar haar lichaam laat haar op moment suprème enigszins in de steek. Nog voor ze het strand af is, is haar voorraad energie zo goed als op. Het getuigt van doorzettingsvermogen dat ze ondanks dat heeft doorgebikkeld en gebuffeld. Haar tijd is 2.24.19. Onze Jeannet is er ook eentje van doorbijten: na 2 weken verplicht rust in verband met een geblesseerde bil/hamstring pakt ze de draad weer op en loopt ze deze loodzware 21.1km uit in 2.27.03

Hardlopen gaat, voor ons recreanten, zoals gezegd niet altijd of alleen maar om een snelle tijd, een PR neerzetten. Ons hardlopen gaat ook of juist om grenzen verleggen, geloof in jezelf, om "find your strong". Al deze dappere Duinlopers hebben hun eigen kracht gevonden en allemaal mogen ze dientengevolge ontzettend trots en blij zijn met deze eigen prestatie. Chapeau!

Een prestatie van geheel andere orde is het vrijwilligerswerk van onze Patricia. Voor dag en dauw stond zij in dikke kleren haar kraam op het 13km-punt (ter hoogte van de Herderslaan) op te bouwen, thee en water in te schenken en kilo's bananen te pellen en uit te delen aan de oneindige sliert halve marathonlopers. Vervolgens mocht ze halverwege de middag alle plastic bekers weer uit de struiken prikken en de hele boel opruimen en afbreken. Zonder vrijwilligers geen grootschalig evenement, wat zijn we blij met ze!

Hulde ook voor onze Marion T. en Natalie die gastvrij hun huis resp. appartement als geweldig "basiskamp" voor Duinlopers en hun supporters hebben opengesteld. Fietsen parkeren, spullen achterlaten, plasjes doen, theetje drinken, chocola snoepen en bananen eten. Deze gastvrijheid was voorafgaand aan de loop zeer rustgevend en relaxt voor de toch wat zenuwachtige Duinlopers. En na afloop voelde het als "thuiskomen" in een warm en weldadig bad. Grote dank namens iedereen die er gebruik van heeft gemaakt.

Tot slot: bring a friend (of familie, collega, buurvrouw-/man, kennis, schoolpleinmoeder of -vader, etc)! Op zondag 7 februari a.s. nemen we deel aan de Body & Mind Inspiratiedag in Egmond aan de Hoef (StayOkay). We staan van 11.00 - 18.00 uur met een stand op de beurs én we verzorgen die dag o.a. twee (gratis) hardloopclinics. Kom gezellig even langs en introduceer ons vooral bij potentiële hardlopers.