maandag 9 januari 2017

Egmond, editie 2017

Daags voor dé zondag van 2017 verschijnt er op Facebook een onheilspellende post van de organisatie van de Kwart en de Halve van Egmond dat de deelnemers zich kunnen voorbereiden op zware kilometers door het mulle strand als gevolg van hoog water om 11.56 uur, een half uur voor de start van de Halve...

Onze dappere Duinlopers zijn op zich all set & ready om deze thuiswedstrijd met de borst vooruit en opgeheven hoofd te gaan volbrengen. Maar enige stress slaat nu toch wel toe.


Zaterdag: Egmond Pier Egmond
Maar eerst is daar de EPE. Op de zaterdag voorafgaand aan de Kwart en Halve van Egmond doet onze Natalie mee met de Egmond Pier Egmond: 38km met een mountainbike over het strand knallen met een nog een uitdagend en zwaar extra lusje bij Castricum, ook wel bekend als de "hel van Bakkum". Aan kop van haar groepje, de Brink Babes, komt Natalie als eerste dame het strand af voor die extra lus. En met haar meiden finisht Natalie na 2 uur 10 minuten en 18 seconden keihard bikkelen.

Zondag: Kwart van Egmond
Op zondag gaan de hardloopschoenen aan. Onze Toos had ingezet op de Halve maar een hielspoor-achtige blessure gooide in het najaar roet in die ambitie. Gelukkig is ze inmiddels weer zodanig up & running dat ze wel kan meedoen met de Kwart. Ze komt na 1.08.35 over de finish. Nieuwbakken Duinloopster Jolanda wordt tijdens het kerstreces behoorlijk geveld door de griep maar gelukkig is deze op tijd het lijf uit en kan ze zich vastbijten in 10,5km. Haar eerste "Kwart van Egmond" volbrengt zij in 1.13.50.
Onze Natalie, zij van het mtb-en, had zich ingeschreven voor het combi-klassement, oftewel EPE op zaterdag en EKM op zondag. Zo gezegd, zo gedaan. De 10,5km tikt Natalie na 1.19.51 af. Grote klasse en een diepe buiging voor ons Natalie!

Zondag: Halve van Egmond
Rond 12.30 uur voegen onze Patricia, Kristel, Marion S. en Mary zich een tikkie nerveus in het startvak. Van onze Kwart-lopers hadden ze al begrepen dat het prima hardloopweer is, áls je niet teveel kleren aan hebt. Op het laatste moment zijn aldus nog wat ondershirts uitgetrokken en jasjes thuisgelaten.

Op de televisie lijkt het onheilspellend voorspelde "werkstrand", ploegen en zwoegen, mee te vallen. In de praktijk blijkt dat inderdaad het geval. Eigenlijk is het ons Duinlopers bekende stuk voorbij het weerstation, daar waar eigenlijk altijd rood, schelpachtig zand ligt, het enige stuk waar het behoorlijk mul, zacht en zompig is.
Hoewel men altijd blij is als het strand er op zit, valt het volgende stuk, het "vogelduin" toch altijd vanwege de klimmetjes en zachte ondergrond wat tegen. De lus via Camping Bakkum is dan een welkom afleiding om vervolgens aan te koersen op veel bekend publiek ter hoogte van de Middenweg. Dan nadert de beroemde Bloedweg; onze lopers hebben het vooruitzicht dat Agnes en ik bovenaan staan om ze die laatste (ruime) kilometer in te juichen. Desalniettemin blijft het een bloed-zweet-tranen klim als je er al ruim 18km op hebt zitten.

Ons Patricia huppelt ons blij voorbij en finisht in 1.59.14. Daarna volgt Marion S.; ze is iets minder blij maar gaat gestaag door op weg naar de finish. Marion zet een meer dan prima tijd van 2.04.58 neer. Kristel doet wat ze doen moet: 21.1km hardlopen, maar ze heeft weleens lekkerder gelopen. Met een eindtijd van 2.05.27 levert ze ondertussen wel een geweldige prestatie. Ons Mary zat het in de laatste weken voor de Halve ook niet mee; een sterfgeval in de familie gevolgd door een fikse griep waren er debet aan dat ze zich maar zeer matig heeft kunnen voorbereiden. Op de avond voor de 8ste besluit ze er "wat kan het schelen, ik doe het gewoon" voor te gaan". Haar euforie is groot als ze na 2.16.51 met de handen in de lucht over de finish komt.

#superpower
Dappere Duinlopers, wat zijn we enorm trots op jullie inzet, doorzettingsvermogen, vastberadenheid en prestatie. Jullie zijn een prachtige medaille én een onvergetelijke ervaring rijker. Houd het meer dan terechte gevoel van trots zo lang als mogelijk vast. En kijk dan nog eens naar die mooie en welverdiende medaille.

Pleisterplaats Tromp
Tot slot grote woorden van dank voor onze Marion T.. Net als vorig jaar stelde zij haar huis als pleisterplaats voor onze Duinlopers + supporters open. Hier konden zij zich relaxt omkleden, veilig hun spullen achterlaten, plassen zonder oneindige wachtrij. En hier werden zij en supporters verwend met koffie, thee, koek, soep en broodjes. Het was een feest, een warm bad en weer zóó fijn.
Marion, jullie gastvrijheid is weer enorm gewaardeerd. Ontzettend bedankt!

Wil je de eindtijden nog eens op een rijtje zien, klik dan hier.