donderdag 6 april 2017

Trail Running Tips

Trailrunning staat voor "off-road hardlopen"; door de natuur, over smalle paadjes natuurlijke hindernissen bedwingen. Bij trailrunning wordt minder op tijd gelopen en meer op gevoel. Door de wisselende ondergrond vergt het meer concentratie. "Balanceren" is belangrijk; hierdoor wordt meer kracht opgebouwd in de enkels, bovenbenen en het bovenlichaam. En dat alles dichtbij de natuur, om de rust te ervaren en te genieten van de omgeving.

Zoals al eerder gezegd is elke Duinloperstraining een trail run, omdat je met ons voornamelijk over onverharde paden hardloopt. We besteden structureel aandacht aan onze loophouding en we doen elke week krachtoefeningen om benen en romp te versterken.

Afgelopen woensdagochtend hebben we een een uitstapje gemaakt naar het duingebied van Schoorl en hebben daar een schitterende Duinlopers Trail Run gedaan. Trappen, mul zand, pittige kuitenbijters en slingerende singletracks over de hei en door het duin.
Alles kwam voorbij en dat met het allerbeste stralend zonnige weer. Het was 200% genieten.

Tip 1: Kijk voor je 
Kijk niet naar de grond net voor je voeten, maar kijk altijd 3-4 meter voor je. De ogen scannen de ondergrond en geven direct de juiste signalen door aan je hersenen, waardoor je tijdig anticipeert op obstakels.
Tip 2: Kleine pasjes
Verklein de pas en loop licht, waardoor je snel en adequaat kunt reageren op oneffenheden of andere natuurlijke hindernissen.


Tip 3: Schouders recht en ontspannen
De schouders zijn recht, laag en ontspannen in je rug. Houd lengte in je bovenlichaam, voel het touwtje aan je kruin dat je naar boven trekt. Zorg voor een natuurlijke helling van je lichaam: een rechte lijn van enkels -bekken - schouders - kruin.
Als je de schouders en bovenlichaam naar voren afrolt, verklein je het gebied van je longen die juist ruimte nodig hebben bij de ademhaling. Trek je de schouders te ver naar achteren, dan creëer je  stress in je onderrug.

Tip 4: Armzwaai
De ellebogen zijn gebogen in een hoek van 90 graden en je maakt een ontspannen armzwaai langs je heupen. Je handen komen in de achterzwaai niet voorbij je heupen. Houd je handen in een ontspannen vuist.
Tip 5: Met armvleugels heuvel af
Als je heuvel af holt, werk de ellebogen dan iets naar buiten alsof je vleugels maakt. Dit draagt bij aan controle en stabiliteit.

Tip 6: Middenvoetslanding heuvel af
Land -heuvel af- op de middenvoet. Dit voor twee redenen: balans en blessurepreventie.
Als het vrij steil en hobbelig naar beneden gaat, pas dan de zgn. ski-techniek toe; slinger van links naar rechts de heuvel af. Enerzijds om meer balans te houden en anderzijds om je snelheid wat te temperen.


Tip 7: Kleine pas heuvel op
Neem kleine passen heuvel op. Til de knie goed op (voorwaartse energie) en zet de armzwaai goed in (opwaartse energie). Door heuvel op kleinere passen te nemen bescherm je de achillespees, de kuiten, de hamstrings en de bilspieren voor een te grote (piek)krachtbelasting.
Als de heuvel te steil is om hardlopend te doen, ga dan stevig wandelen en help de benen zonodig door bij elke stap een hand op het bovenbeen te duwen

Bron: www.rei.com