dinsdag 19 september 2017

Damlopende Duinlopers

Het 3e weekend van september is altijd het Dam tot Dam-weekend, ook voor onze Duinlopers. Het mooie duin wordt dan voor 1 keer verruild voor de stadse straatstenen.

Zaterdag: 5EM
Op de zaterdagavond lopen onze Annemarie en Karin (mét dochter Merel) de halve Dam tot Dam: 5 engelse mijlen oftewel 8km. En hoewel het ongeveer de gehele zaterdag heeft geregend (althans, in de beleving) was het 's avonds -nagenoeg?- droog.
Annemarie finisht na 55 minuten en 35 seconden. Karin komt na 1.03.08 mét 13-jarige dochter over de eindstreep. Karin was misschien niet erg onder de indruk van haar eindtijd, maar hoe gaaf is het om zo'n enorm populaire loop in het donker maar met gezellige lichtjes en lampjes samen met je dochter te kunnen doen?!

Zondag: 10EM
Op zondag treint een ruime handvol Duinlopers naar Amsterdam. Een hussie start halverwege de ochtend in het Championvak. En weer wat anderen starten aan het begin van de middag; dan zijn de ChampionDuinlopers al gefinisht.

Ook onze zondaglopers treffen het met het weer: geen regen, nauwelijks wind, wél zon en zo'n 18 graden. Prima hardloopweer.

Via de WhatsApp-groepen komen eerst de fotootjes door van frisse, ietwat gespannen, koppies in het startvak. En zo'n 1,5 uur na de eerste starters volgen foto's van blije, ietwat verhitte, gezichten. En,  met medailles tussen tanden. Tussen de deelnemende Duinlopers onderling is veel betrokkenheid, maar ook onze thuisblijvende Duinlopers leven en beleven volop mee.

Eindtijden:
Kristel knalt over de finish in een mooie 1.28.41, de snelste Duinloopster van de 2017-editie.
Agnes doet het ook maar weer "gewoon" en met een 1.36.43 zet ze een meer dan mooie eindtijd neer.
Laura volgt op de voet in 1.38.38. Miranda start tegelijk met haar dochter Daphne, maar blijkt toch een stukkie sneller: na 1.40.51 heeft zij de 10EM volbracht. Mary dieselt in een steady 1.44.22 naar de eindstreep.

Monique zet haar langzaamste DtD-tijd neer. Dat lag niet zozeer aan haar -naar eigen zeggen- matige voorbereiding (veel gefietst, weinig hardgelopen), maar vooral aan haar EHBO-inzet onderweg. Voor haar zeigt iemand naar de grond. Ze twijfelt geen moment en bekommert zich als een ware BHV-er om deze persoon.  Best heel spannend, want het slachtoffer heeft dan weer wel, en dan weer geen hartslag ... Na zo'n 10-15 minuten kan ze de "patiënt" overdragen aan het Rode Kruis en vervolgt ze -ietwat stram en stijf- haar eigen race. Wat ons betreft verdient Monique een dubbele medaille.

En dan resteert ons Natalie; zij zorgde bij ons Patricia -die de races van haar mede-Duinlopers vanuit huis in Egmond nauwgezet volgde- voor enige ongerustheid. Want Natalie finishte maar niet ... Althans, volgens de tijdregistratie. Gelukkig bestaat er ook zoiets als Social Media en WhatsApp-groepjes, want daarop/daarin verschenen gelukkig beelden van een blije Natalie mét medaille.
De DtDchip-/tijdregistratie heeft Natalie tot en met 15km opgemeten en daarna is ze om onduidelijke redenen "van de radar" verdwenen. Volgens eigen klok is Natalie met een verbetering van 8 minuten op haar vorige tijd over de finish gekomen: 1.57.04

Na het zuur komt het zoet:
Onze Duinlopers hebben weer geweldig gepresteerd met deze eerste grote loop in het najaarsseizoen. Na deze inspanning zullen ze even een beetje bijkomen, het lijf wat rust gunnen, veel water/thee drinken om de spieren goed te hydrateren, gezond eten en misschien wat extra slapen.

En dan, na een paar dagen, weer lekker de hardloopschoenen aantrekken voor het eerste rondje ná de Dam tot Damloop. Bijvoorbeeld op woensdagochtend weer lekker meetrainen in het duin.

De DtD-loop is voor een aantal ook het startschot om door te pakken naar andere grootschalige (of kleinere) loopjes. Denk bijvoorbeeld aan:
op 30/9 de IJmuiden Trail (Femke J. en Toos)
op 1/10 de Devil's Trail Utrecht (Evelien S.) of Rondje Bergen (Patricia)
op 14/10 de Halve Marathon van Amsterdam (Agnes en Kristel),
op 29/10 de Duinentrail Schoorl
op 5/11 de Marathon van New York (Laura),
op 12/11 de Duinlopers Snertloop (voor alle Duinlopers!),
op 30/12 de Generale voor Egmond (voor alle Duinlopers), en uiteindelijk
op 14/1 de Kwart of Halve van Egmond.

Goed bezig Duinlopers! Happy Running!