dinsdag 10 januari 2012

De winterklassieker, de Kwart en Halve van Egmond!

Een groot aantal Duinlopers is het nieuwe jaar 2012 prima gestart met het lopen (in het nieuwe Duinlopers-jack) van de Kwart of de Halve Marathon van Egmond en is inmiddels een prachtige (eerste) hardloopmedaille rijker. Een medaille die er toe doet, want “Egmond” blijft voor heel hardlopend Nederland een bijzondere en bepalende winterklassieker.

Dit jaar zijn de weergoden het evenement goed gezind en waait er voor het eerst sinds jaren een noordwesten wind, hetgeen wind-mee op het strand betekent. De zon laat zich regelmatig zien en het getij is zeer gunstig: zowel de Kwart als Halve marathonlopers hebben de beschikking over een breed strand. De strandafgangen (of moet ik zeggen duinopgangen) van zowel de Kwart- als de Halve marathon blijven pittige beklimmingen. De heuvels op de Middenweg (Kwart) en het traject door de duinen (Halve) vragen veel energie. En bij de Bloedweg ontbreken slechts de muzikale klanken van Andre Hazes’ “Bloed, Zweet en Tranen”, allemaal zaken die je tegen die tijd wél voelt.
De aanmoedigingen van de toeschouwers en persoonlijke supporters die overal langs het parcours staan, geven gelukkig net dat duwtje dat je nodig hebt om niet meer na te denken, maar gewoon door te blijven gaan. Net voorbij Hotel Zuiderduin kun je even een beetje “bijkomen”, voordat je je moet vastbijten in die laatste paar honderd meter heuvel op, om de vuurtoren heen, richting de finish op de Boulevard.
En dan… dan is het ondanks eventuele fysieke pijn volop genieten van en trots zijn op de geweldige persoonlijke prestatie die je hebt neergezet.


Klik hier voor de "waterstanden" van de Duinlopers.

Ter lering ende vermaak nog wat indrukwekkende tijden van de snelste man en vrouw, beide ranke Afrikaanse gazellen. Deze 40ste editie van de Halve Marathon van Egmond verbreekt Ethiopier Dawit Wolde het parcoursrecord en finisht hij in 1.00.46. Bij de vrouwen wint de Ethiopische Meseret Haily; zij doet over 21,1km slechts 1 uur, 11 minuten en 18 seconden.

Al met al kunnen we terugblikken op prachtige omstandigheden voor een prachtig georganiseerde loop. Le Champion heeft zich, met haar vrijwilligers, net als voorgaande 40 jaar (!) uitstekend van haar taak gekweten. En ieder van jullie heeft een geweldige prestatie neergezet.
Noteer daarom maar vast in je agenda: 13 januari 2013!! Dan staat de volgende Kwart en Halve van Egmond gepland.

Tot woensdag- en/of zaterdagochtend; dan is tijdens een hersteltraining volop gelegenheid om met elkaar de heroïsche ervaringen uit te wisselen.