dinsdag 31 januari 2012

Hoeveel hamburgers ren jij?

De huidige techniek met intelligente hardloophorloges, multifunctionele smartphones en slimme apps openen een wereld aan informatie voor de moderne hardloper.

GPS-navigatie, hartslag, tempo, hoogte, calorieverbranding, tijd, opzwepende muziek. Je hebt er wat aan tijdens het lopen en je krijgt (misschien) een (extra) kick ná het lopen als je de geregistreerde facts kunt nalezen op horloge of smartphone. Thuis kun je e.e.a. vaak ook nog eenvoudig overzetten naar je computer voor een zgn. hardloopdagboek.
Zo vertelde Duinloper Paul Dirks (van de zaterdaggroep) over de hamburgerindex in zijn hardloopdagboek. Zijn slimme horloge houdt bij hoeveel hamburgers hij er af loopt. Ja, dat is iets wat je altijd al hebt willen weten, nietwaar?! Paul heeft zo’n 861 registreerde km’s hargelopen, hetgeen gelijk staat aan zo’n 105 hamburgers. Oftewel, als we Paul als een “gemiddelde man” bestempelen, kunnen we zeggen dat een “gemiddelde man” bij een loopje van zo’n 8,5km ongeveer 1 (forse, alles-er-op-en-er-aan) hamburger verbrandt. Een vrouw verbrandt fractioneel meer omdat een het lichaam van een vrouw bij hardlopen eerder overschakelt op vetverbranding.

Maar, niet iedereen loopt met ultramoderne techniek om de pols, de bovenarm of in de achterzak…
Als je dan toch wilt weten hoeveel calorieën je na een Duinlooptraining verbruikt hebt, reken dan simpelweg de formule gelopen afstand x lichaamsgewicht in kilogram x 1036 uit.
Voorbeeld: 8,5km x 68kilo x 1036 = 599 calorieën.

Tot slot: tijdens de recente Kwart en Halve van Egmond zijn ook heel wat calorieën verbruikt. Van een aantal Duinlopers hebben we de finishfoto getraceerd! Zie het rechterkader voor een leuke foto-impressie. Sta je nog niet in het digitale foto-album maar wil je dat wel? Stuur dan een mailtje met de foto naar deduinlopers@gmail.com