maandag 6 februari 2012

Winterkledingadvies

Ongekende Siberische omstandigheden voor ons kikkerlandje, want op zaterdagochtend 5 februari jl. geeft de thermometer -18 graden aan!
Het is volop genieten voor de bikkels onder de Duinlopers die "gewoon" gaan trainen: de lucht is ijsblauw, de bomen en het duingras zilverwit en na een uurtje hardlopen zijn ook de Duinlopers witgerand van de "rijp". Het zeewater dampt en stoomt . Het is alsof de Duinlopers van een kerstkaart overlopen in een diffuus pastelaquarel schilderij (zie ook de foto's in het rechterkader).

Maar, wat trek je eigenlijk aan als je gaat hardlopen bij zulke gure en ijzige omstandigheden? Het antwoord is kort en krachtig: 3 laagjes!! En dan doelen we niet op de zaterdagkrant onder je shirt en voor je kruis.
Laag 1: thermo-ondergoed
Laag 2: vochtdoorvoerend hardloopshirt met lange mouwen
Laag 3: winddicht, waterafstotend en ventilerend windjack
Voor de benen adviseren wij een winterversie van de vochtdoorvoerende hardloopbroek met eventueel daaroverheen (of eronder) een korte loopbroek (om de edele delen extra te beschermen), danwel een trainingsbroek.

Het lichaam verliest de meeste warme via het hoofd. Een muts is aldus geen overbodige luxe. En vergeet ook geen handschoenen aan te trekken. Een extra tip voor de vrouwelijke Duinlopers: doe zonodig watten in de sportbeha om de borsten extra warm te houden en pijnlijke tepels te voorkomen.

Het is niet gek als je bij het hardlopen onder deze winterse omstandigheden een hogere hartslag ervaart (af te lezen op hartslagmeter of merkbaar -indien je loopt zonder hartslagmeter- door een onrustiger ademhaling/meer hijgen). Tenslotte moet het hart harder werken om het lichaam warm te houden.

Tot slot: neem een droge, warme trui en trainingsbroek mee om aan te trekken direct na de training. Dat voorkomt een rillerig en koud lijf als je naar huis rijdt.