dinsdag 16 oktober 2012

12 Duinlopers doen de yoga-workshop!

Net voor 15.00 uur druppelen de Duinloper-"cursisten" op zaterdagmiddag binnen bij Instituut Yama in Castricum. Docente Esther heeft de yogamatjes klaarliggen en de kaarsjes branden.


De workshop begint met een ontspanningsoefening. Met rechte rug gezeten op een yogakussen en met gesloten ogen concentreren we ons op onze ademhaling. Iets waar menigeen zich vaak maar matig van bewust is; in- en uitademen is -meestal- een soort van vanzelfsprekendheid, nietwaar?! Op deze zaterdagmiddag blazen we ballonnen in onze buik en ribbenkast. En we laten ze ook langzaam weer leeglopen.
Daarna worden we ingeleid in zonnegroet. Voor de yogaleek onder ons is de uitvoering van deze beroemde yoga-oefening nog best een uitdaging. Dat zit 'm vooral in de combinatie van rekken, strekken en buigen met daarbij op het juiste moment in- en uitademen.

Vervolgens heeft Esther een serie yoga-oefeningen voor ons in petto die vooral gericht zijn op het langer maken van spieren die door het hardlopen geneigd zijn korter te worden. We vouwen en wringen ons onderlijf in allerlei bochten en voelen spieren in billen en benen waarvan we niet wisten dat we ze hebben. Ons middenlijf komt aan bod: speciale oefeningen waarbij de romp als een uilenkop draait op het onderlijf, waardoor de doorbloeding in onze organen gestimuleerd wordt. Deze oefening, de Parivritta Trikonasana wordt  ook wel de zgn. detox-oefening of anti-kateroefening genoemd. Arm- en buikspieren worden niet geschuwd; trillend doen we ons stinkende best.  Voor sterke(re) enkels en betere stabiliteit concentreren we ons op de bekende "yoga-boom". En bij al deze oefeningen proberen we het nut en de noodzaak van een juiste (timing van) ademhaling niet uit het oog te verliezen.

Na ruim een uur hard werken is het tijd voor de slotoefening: savasana, oftewel "ONTspannen in het Sanskriet! Onder een dekentje op het matje en weer met onze ogen dicht liggen we bewust in- en uit te ademen. Op een inademing spannen we onze voeten aan en op een uitademing laten we los. Op een inademing ballen we met kracht onze handen tot vuisten en op een uitademing laten we de aanspanning weer gaan. Op een inademing spannen we ons hele lijf aan en op een uitademing mogen we weer totaal ontspannen.

Yoga is hard "werken" en zweten. En het is zeer zeker ook enorm ontspannen voor lijf én geest.

Esther, dank je wel voor je zeer plezierige en zeer professionele begeleiding bij deze tak van "sport".

PS: donderdagavond 25 oktober a.s. (19.30 - 21.00 uur) staat de 2e workshop gepland. Er zijn nog enkele plekken vrij. Heb je interesse? Meld je dan snel aan. Ben je zaterdagmiddag geweest, maar zou je nog wel een keer willen? Meld je dan ook snel aan. Email: deduinlopers@gmail.com