maandag 31 december 2012

Generale voor Egmond!

Zaterdagochtend 29/12 verzamelt zich een groep van 30 Duinlopers op het PWN-parkeerterrein in Egmond-Binnen voor de "generale van Egmond". Een deel van de Duinlopers gaat het volledige rondje Kwart Marathon lopen: 10,5km. Het andere deel loopt het parcours van de Halve Marathon minus de km's door het dorp, nog altijd goed voor zo'n straffe 18km.

Onder een winters zonnetje loopt de groep als geheel in een rustig tempo vanaf Anno-Nu  richting de beruchte Bloedweg. Zo aan het begin van het parcours is deze weg heuvel op niet zo spannend of indrukwekkend. Maar de ervaren hardloper weet dat deze Bloedweg in de laatste km's van de Kwart en Halve van Egmond een kuitenbijter van formaat is. Bovenaan de Bloedweg scheiden de wegen van deze generale Kwart en Halve lopers. De Kwart gaat via wat slingers door het dorp richting de strandafgang. De Halve loopt via Hotel Zuiderduin richting strandafgang Centrum. Bij het strand zien we de vlaggen strak staan achter hun vlaggenmast. Er waait een dikke windkracht 6 uit het zuidwesten. En dat betekent voor de lopers die de generale voor de Halve doen 7km pal tegen richting Bakkum! Al snel ontstaan op het strand meerdere groepen lopers: de goede en de hele goede. En alle groepen passen een zelfde tactiek toe: 2 tot 3 lopers op kop en de overige lopers als ganzen in v-formatie –zoveel mogelijk uit de wind– er achter aan. Misschien niet heel geëmancipeerd, maar de mannelijke Duinlopers laten hun kracht zien door dit kopwerk vooral voor hun rekening te nemen. En de vrouwelijke Duinlopers weten dit –hoewel in stilte- meer dan te waarderen. Want tijdens de 7 strandkm's wordt er weinig gesproken. Iedereen is geconcentreerd op de groepscadans en zijn/haar eigen ademhalingsritme.
Het strand is van prima loopkwaliteit: lekker hard zand. Door de harde wind lijkt het alsof we op een deken van stuifzand lopen. En rechts van ons glinsteren de witte schuimkoppen in het winterse zonnetje. We voelen de frisse zeelucht tot diep in onze longen. Het is ondanks het fysieke afzien volop genieten. 

De Kwart Marathonlopers kunnen na zo'n 2km afbuigen naar het duin om zich vervolgens vast te bijten in de "col's" van de Middenweg. De Halve Marathonlopers hebben nog wat km's kromgebogen tegen de wind in te gaan. Als de Halve Marathonlopers na deze heroïsche km's beginnen aan het parcours door de duinen voelt iedereen zijn/haar loodzware benen. En het duurt even voordat elke Duinloper weer in zijn eigen flow de laatste kilometers over het verharde pad richting het PWN-parkeerterrein loopt. De hele groep Duinlopers volbrengt deze generale zonder klachten en klagen. Zowel de Kwart als Halve Marathonlopers kijken terug op een prima en zeer representatieve "generale". Ondanks de vermoeide benen of stroef scharnierende delen geeft deze generale de Duinlopers volop vertrouwen voor het echte werk dat op  zondag 13 januari a.s. verzet gaat worden.