maandag 14 januari 2013

Egmond was fantastisch!!!

De Duinlopers lopen in werkelijk sublieme omstandigheden op zondag 13 januari de kwart en halve marathon van Egmond: een prachtige winterdag, volop zon, nauwelijks wind en een strak, breed strand.

Voor een aantal Duinlopers is het de eerste keer dat ze aan een dergelijk hardloopevenement mee doen. En dat maakt het extra spannend. Zij beleven voor de eerste keer het fenomeen bomvolle startvakken en het vinden van een eigen tempo in de hardlopende mensenmassa. Vooral de 1e kilometers die door het dorp slingeren, voelt dat onwennig. Het strand ligt er prachtig bij; de kwart marathonlopers profiteren van een strak strand. De Duinlopers die in één van de laatste startvakken van de halve starten, hebben een wat ruller strand vanwege de tienduizenden voeten die hen zijn voorgegaan.

De kwart marathonlopers hebben nóg een voordeel: door de vorst is het zand bij de strandafgang op weg naar de Middenweg veel minder zwaar en mul dan normaal.

Chris, die in de uitslagen Peter Kuijper heet, finisht bij de kwart marathon als 1e Duinloper: hij voltooit de 10,5km in 54 minuten. Agnes en Martine (alias Joyce Tervoort) volgen 5 minuten later in 59 minuten. Zij hebben hun persoonlijk doel gehaald: onder het uur blijven. Ernst loopt, na wat aanvankelijke twijfel en een matige voorbereiding, een lekkere kwart en finisht na 1.01.51. Dat is net voor Jeannet die na 1.02.41 over de eindstreep gaat. Monique loopt ook lekker, heeft geen last van haar "bilblessure" en finisht in 1.03.37. 2 Minuten later volgt Esther de Boer (1.05.37). Marianne loopt haar eerste kwart van Egmond in een prachtige 1.06.01. Gabrielle komt na 1.09.34 over de finish. En Miranda, die pas woensdag wist dat zij deze loop -voor de 1e keer!- mee zou gaan doen (als Reina Menning), finisht in 1.12.35.

Als de kwart marathonlopers hun klus geklaard hebben, verzamelen de halve marathonlopers zich in de  startvakken. Van een afstandje bezien zou de bonte verzameling aan kleurrijke hardloopkleding het geweldig doen in een wasmiddelenreclame. De dames wedstrijdlopers starten als eerste. En "de jacht" is geopend als 10 minuten later de heren wedstrijdlopers worden losgelaten. Hun primaire doel is de jacht op de dames. Ter hoogte van de Bloedweg hebben de snelste heren 10 minuten goed gemaakt op de snelste dames. Een relatief onbekende Ethiopier heeft voor 21km slechts 1.01.50 nodig. Dat is gewoon 20km per uur hardlopen! De snelste dame, een Keniaanse, finisht na 1.10.55.

Onze Duinlopers lopen geweldig, maar hebben wel iets meer tijd nodig dan deze razendsnelle racers.
Robert is de snelste Duinloper-heer: 1.48.20. Marielle is de onze eerst dame; zij finisht na 1.53.03. Maar, op de hielen gezeten door onze "Zweeds-Nederlandse" gast-Duinloper Bob. Hij finisht na 1.53.28. Onze hinde Louk finisht in 1.54.13. Paul legt de 21km ook gewoon binnen de 2 uur af: 1.59.53. Debutante Esther loopt een geweldige 1e halve marathon: 2.00.17. Debutante Angelique, tot voor kort nog geblesseerd, loopt gecontroleerd en behoudend voor een 1e keer 21km en komt na 2.02.24 over de eindstreep. En ook Femke zet een geweldige prestatie neer bij haar eerste halve: 2.04.03

Alle Duinlopers hebben na afloop een euforisch gevoel en een glimlach van oor tot oor als bij hen die felbegeerde Egmond-medaille om de nek wordt gehangen.

Goed gedaan Duinlopers!!

PS: laat het s.v.p. weten (deduinlopers@gmail.com) als je wél gelopen hebt, maar je jezelf niet terugleest in bovenstaand.