donderdag 28 februari 2013

Fact of fabel?


Vrouw kan sneller lopen door bier:
Voor vrouwen die graag een snellere hardlooptijd willen neerzetten dan een man is er volgens een artikel op HLN.be (de Belgische variant van nu.nl) een oplossing: bier drinken. Onderzoek wijst uit dat vrouwen tot 22% langer kunnen doorlopen als ze de avond er voor een paar biertjes hebben gedronken. Bij mannen werkt het omgekeerd! Zij lopen 21% langzamer door een paar biertjes.

Aan het experiment deden 5 mannelijke en 5 vrouwelijke hardlopers mee tussen de 29 en 43 jaar oud. Alle proefpersonen liepen ongeveer 55 km per week en waren matige drinkers; dat zijn mensen die minder dan de "aanbevolen" wekelijkse hoeveelheid drinken (bij de man is dit maximaal 2 biertjes per dag en bij de vrouw 1 biertje per dag).

De hardlopers moesten "The Beer Run" (bierproef) en "The Exhaustion Run" (uithoudingsproef).
Bij de bierproef moesten de proefpersonen 's avonds intensief hardlopen gedurende 45 minuten waarna ze direct een biertje kregen om op te drinken. De wetenschappers controleerden daarna de verdere alcoholopname tot elke proefpersoon een concentratie van 70miligram alcohol/110 mililiter bloed had bereikt. Bij sommige proefpersonen was dit na een consumptie van 2 liter bier.
De ochtend erna werd de uithoudingsproef gedaan, waarbij iedere hardloper zo lang als hij/zij het kon volhouden op 80% van zijn of haar maximale vermogen moest lopen.

Beide testen werden twee keer uitgevoerd: 1x met een sterk bier en 1x met een placebo zonder dat de proefpersonen het wisten.

Het resultaat was snel duidelijk: alle vrouwen behaalden een aanzienlijk betere tijd na een avondje bier drinken. De mannen daarentegen presteerden veel minder goed.
Kleine kanttekening van de onderzoeksleidster dr. G. Leadbetter: "het kleine aantal proefpersonen kan mogelijk een vertekend beeld geven máár het is wel zo dat vrouwen hun energiebronnen anders gebruiken en metaboliseren dan mannen". (bron: HLN.be)

Fact of fabel?


De opbrengsten van intensief trainen (diep gaan!):
- verbetert maximum zuurstofinname
- verbetert hartfunctie
- verlaagt bloeddruk
- vermindert vetstoffen
- vermindert overgewicht
- verbetert immuunsysteem
En... je wordt er ouder mee en gelukkiger van!!

Fact of fabel?