maandag 11 februari 2013

GuS' winterse wonderwereld!

Hardlopen in een Bob Ross schilderij of een Anton Pieck anno 2013. Daar lijkt het zondagochtend 10 februari op als de Groet uit Schoorl Run gelopen wordt. Het landschap rondom Groet en Schoorl is van een schilderachtig, feeërieke schoonheid. Want alles is bedekt met een laag sneeuw. Alles is wit, behalve het parcours van de 30km, de 21km en de 10km.


Een goed verloop van zo'n grootschalig evenement in een bescheiden dorpje valt of staat met een strakke organisatie, de onontbeerlijke hulp van vele vrijwilligers en voldoende "dixies" oftewel mobiele toiletten!

Groet uit Schoorl begint goed want bij het krieken van dag hebben vele vrijwilligers het gehele parcours sneeuwvrij gemaakt! Ook is de bereikbaarheid van Schoorl via de pendelbussen prima geregeld. Op de heen- en terugweg staat voortdurend een warme bus klaar.

Sportcentrum de Blinkerd is een prima pleisterplaats waar sporters zich voor- en achteraf kunnen verkleden en persoonlijke spullen in verzekerde bewaring bij vrijwilligers afgegeven kunnen worden. Vooral achteraf wanen we ons omringd door knokige knieën, ontblote kippenborsten en rondslingerende zweetkleding.

En dan het plassen. Voor de dames een cruciaal punt. In Schoorl staan gelukkig voldoende toilethokjes, zodat er na aankomst met de bus direct geplast kan worden. Buiten de sporthal staan ook 5 dixies en 3 plaskruizen op een rij en de rijen met wachtende plassers valt mee. Na het verkleden kan snel weer geplast worden. En zelfs in de startvakken staan 2 mobiele plashokjes, dus de dames kunnen het allerlaatste zenuwplasje er daar ook nog uitpersen.

Trouwens, zijn het voorafgaand misschien vooral de dames die moeten plassen, tijdens de loop zien we voortdurend en overal mannelijke wildplassers.

Langs het parcours zijn verschillende drink- en fruitposten neergezet, allemaal ruim bemenst door vrijwilligers. Deze mensen staan úren in de kou lauwe thee en stukken sinaasappel uit te delen. En als ze niet oppassen, krijgen ze de leeggeslurpte drinkbeker terug om de oren gegooid. Maar wat is de hardloper blij met deze mensen.

Supporters staan ook vrijwillig úren langs de route. Ter hoogte van het 6km punt staat een vrouw met een zelf geknutseld bord KANJER. Als we dat punt een krappe 2 uur later een 2e keer, ter hoogte van 19km passeren, staat deze vrouw nog steeds (of weer) met het bord KANJER. En ze houdt dat voor elke loper met hetzelfde enthousiasme omhoog. De meeste hardlopers vinden haar net zo'n KANJER.


Na de finish wordt de enigszins verdwaasde hardloper opgewacht door de finale "verzorgingsstraat, die ook weer door vrijwilligers wordt bemenst. Daar krijgen de hardlopers een flesje sportdrank uitgereikt, soms een poncho en in het geval van Schoorl geen medaille, maar de beroemde GuS-handdoek! Editie 2013 is gekozen voor een kobaltblauwe handdoek!

Wat te denken van de vele vrijwillige handen voor het controleren van de buskaarten, het plaatsen en weer opruimen van de dranghekken, de verkeersregelaars, de parkeerwachters, de route-aanwijzers, de EHBO-ers en vast nog veel meer?! "Vrijwilligen" is ook topsport, vooral als de gevoelstemperatuur door een kille zuidoostenwind onder het vriespunt komt.

Onontbeerlijk zijn natuurlijk ook de enthousiaste hardlopers! Gedurende de dag gaan er 8.500 deelnemers, verdeeld over de verschillende onderdelen, van start.

Vanuit de Duinlopers loopt een aantal om 11.00 uur de halve marathon (Marielle, Agnes en Martine) en een aantal om 14.30 uur de 10km  (Nathalie, Femke, Esther de Boer,  Louk en nieuwkomers Jennifer en Alida).

Onder een strakblauwe hemel finisht Marielle na 21km in een keurige 1.54.40. Martine loopt -snipverkouden- een persoonlijk record: 1.58.14 en Agnes finisht -met pijnlijke voet- 12 seconden later in 1.58.26. Alledrie kijken ze terug op een prachtige loop en zijn ze meer dan tevreden met en trots op hun eindtijd. Met de beloning in de vorm van het collectors-item, de GuS-handdoek, om hun nek mogen ze daarna van henzelf een "patatje mét" eten.

De 10-km lopers starten om 14.33 uur. Alle Duinlopers lopen schitterende, snelle eindtijden. Nieuwkomer Jennifer Duin heeft slechts 50.24 nodig om na 10km te finishen. Femke overtreft zichzelf met een geweldige 51.27. Nathalie presteert het in exact 1.00.00 te finishen, op de voet gevolgd door Louk (1.00.23). Onze andere nieuwkomer Alida holt in 1.01.23 naar de finish. En Esther de Boer kan een tijd van 1.01.09 in haar hardloopannalen bijschrijven.

Zondag 10 februari 2013 is voor de Duinlopers een prachtige, sportieve zondag! Nu op naar de Zandvoort Circuit Run op zondag 24 maart aanstaande?!
Zóóó lekker als je net 21km hardgelopen hebt ;-)