vrijdag 20 september 2013

Hersentraining, de psychologie van het lopen!

Hardlopen gaat niet alleen om de fysieke inspanning en prestatie. De mentale kracht kan een hardloper, recreatief of professioneel, maken of breken.

Als het stemmetje in hoofd blijft zeggen dat je moe bent, dat je benen zwaar zijn of dat je de finish of het einde van de training niet hardlopend gaat halen, dan is dat ook wat er gaat gebeuren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je prestatie aan het eind van een loop of training net zo afhankelijk is van je fysiek als van je psyche. Sommige lopers weten hun mentale weerbaarheid op te krikken met behulp van mantra's en visualiseringstechnieken. Positief denken draagt namelijk bij aan betere resultaten. Maar, als je de wilskracht niet traint, net zoals je je uithoudingsvermogen traint, is dat hardnekkige stemmetje soms sterker dan je wilskracht. Daarom, train je geest!

Mentale weerbaarheid vereist een consistente training. Koppel deze tips aan je trainingsschema en je lichaam en geest zullen samen topprestaties leveren.

Stel een doel
Beschrijf duidelijk wat je uiteindelijk met je trainingsschema wilt bereiken: meedoen met een loopevenement, een specifieke eindtijd neerzetten, je eerste wedstrijd uitlopen, niet wandelen, etc.

Benoem je zwakheden
Ben je negatief ingesteld? Zijn er "fouten" waar je aan wilt werken?

Stel proces(trainings)doelen
Deze zijn specifiek meetbaar, je moet er elke week aan voldoen om je prestaties te zien verbeteren (bijv.     serieus een stap harder lopen bij intervaloefeningen of minimaal 3x per week trainen).

Zoek jouw focus-instrument
Woorden, zinnen of acties die helpen om negativisme te verdrijven, rustiger te worden, vertrouwen te kweken en te kunnen concentreren op je taak. Bijvoorbeeld: een mantra ("ik kan het, ik doe het"), een focus op een lichaamsfunctie (ademhaling, armzwaai, voetlanding), oog voor de omgeving (natuur, mensen langs de kant/op de weg) of visualisatie (jezelf vastbijten in het bijhouden of zelfs inhalen van een loper voor je). Zet dit focus-instrument in, zodra je negatieve gedachten of gevoelens voelt opkomen, je vermoeid begint te raken of gaat vertragen.

Oefenen, oefenen, oefenen
De kracht van de herhaling; dat is de sleutelfactor in de opbouw van mentale weerbaarheid. Houd je doel voor ogen en pas zonodig aan. Train jezelf in het herkennen van negatieve momenten, zet op tijd je focus-instrument in.

Werk toe naar een loopje
Bekijk vooraf hoe je er komt, waar je moet parkeren, waar je je spullen kunt achterlaten, welk weer het wordt, etc. Hierdoor verschijn je (iets) minder nerveus aan de start.

Visualiseer de uitvoering van het loopje
Beeld je de laatste dagen voor het loopje in dat je het parcours loopt, het juiste tempo vindt, je focus-instrument inzet en je doel bereikt.

Houd vast aan routines
Op de avond voor de loop eet je hetzelfde als voor (lange) duurlopen en ook op de dag zelf ontbijt je hetzelfde als andere keren. Kleed je je niet warmer of koeler dan voor een reguliere training. Drink of eet onderweg niet als je dat normaal ook niet doet bij een lange duurkoop (en geen dorst hebt).
Het vasthouden aan gewoonten geeft een gevoel van controle en dat kalmeert de zenuwen en geeft het zelfvertrouwen een boost.

Bron: Runnersworld