maandag 17 februari 2014

Workshop Yoga4Runners was heerlijk!

Op zondagochtend 16 februari 2014 vult zaal 2 van Dorssport Heiloo zich met maar liefst 35 Duinlopers en vrienden van Duinlopers en iedereen vindt een plekje voor zijn/haar yogamatje.Onze professionele yogadocente (én Duinloopster) Esther Nederkoorn verdoet geen kostbare tijd met yoga-theorie, maar wil iedereen in de groep het yoga -naar eigen kunnen-  vooral laten beleven, ervaren, voelen en ondervinden.

De sessie begint met een ontspanningsoefening. Rechtop staand en met gesloten ogen geven we ons over aan de stem van Esther. Zij leidt de groep naar ieders individuele focus op de in- en de uitademing, op de imaginaire ballon in onze buik.
Wat daarna volgt is een aantal staande oefeningen gericht op het langer maken van de spieren, het openen van de ademhalingsruimte in onze borst en het sterker maken van de enkels.
Vervolgens is het tijd voor een aantal grondoefeningen, waarbij de term "core stability" (romp stabiliteit --> rug/buik) geregeld valt. Core stability is een wellicht onderschat, maar o zo belangrijk aspect bij hardlopen, want een sterke core stability helpt blessures buiten de deur te houden of te verminderen.
(kijk in dit verband ook nog eens naar de "plank challenge" op onze website: http://duinlopers.blogspot.nl/2014/01/de-plank-challenge.html).

Al deze yoga-oefeningen, het rekken/strekken/balanceren/aanspannen en ontspannen van de spieren, het stimuleren van de doorbloeding in onze organen in combinatie met een juiste ademhaling en ademhalingsritme, vergen opperste concentratie en het merendeel van de tijd is het muisstil in de zaal.

Tot besluit volgt weer een ontspanningsoefening. Liggend met de ogen dicht, een extra vestje en een paar warme sokken aan volgt iedereen Esther's stem in de routering van de ademhaling door het lijf. Met een ontspannen gezicht (volle lippen, losse kaken) stuurt iedereen zijn eigen ademhaling door de buik naar de benen, naar de tenen, via de borst, schouders en armen naar de vingertoppen en weer terug.

Yoga4Runners o.l.v. Esther ervaart iedereen als inspannend ontspannen, ontspannen inspannen, weldadig voor lichaam én geest.  Het smaakt naar meer, naar nog een keer.

Esther, dank je wel voor je zéér plezierige en buitengewoon professionele begeleiding van deze Duinlopers workshop Yoga4Runners.

NB: bij voldoende belangstelling willen wij ons inspannen om te kijken óf / waar /  hoe we aan deze sessie eventueel vervolg kunnen geven. Laat ons daarom graag -via email- je wensen weten.