maandag 23 juni 2014

Duinlopers Midzomeravond Trail warm en zwaar!

Op de langste dag van het jaar, 21 juni, organiseerde Loopgroep de Duinlopers een trailrun door de duinen van Egmond. Trailrunning is off-road hardlopen; door de natuur, over smalle paadjes natuurlijke hindernissen bedwingen. Er wordt minder op tijd gelopen en meer op gevoel. Door de wisselende ondergrond vergt het meer concentratie. “Balanceren” is belangrijk, hierdoor wordt meer kracht opgebouwd in enkels, bovenbenen en bovenlichaam.


Zo’n 40 deelnemers verzamelden zich op zaterdagavond aan de start bij strand Egmond-Zuid. Het uitdagende parcours slingerde kriskras over smalle paadjes door het duingebied en dat betekende voor de lopers veel mul zand, veel pittige kuitenbijters en veel stof. Het was afzien door de warmte en de talrijke muggen die op de bezwete lijven afkwamen. Het was duinstampen in optima forma; een hoge hartslag, hijgen en vooral doorgaan. Menigeen kon ondanks de vermoeidheid ook genieten van "the wildlife" die de Egmonder Duinen te bieden heeft. De schattige konijntjes die langs de paden rondhuppelen, de veldmuisjes die op hun gemakje langs het duinpad scharrelen, de kudde wilde paarden die geen wenkbrauw meer optrekken als er een kudde hardlopers voorbij komt en een enkeling (de fotografe) ontwaarde zelfs een vos. 
En dan, de laatste 2km van de trailrun gingen langs de vloedlijn. Het was laag water, waardoor de lopers een prachtig breed en hard strand tot hun beschikking hadden, op weg naar de finish.

Zoals te doen gebruikelijk bij Loopgroep de Duinlopers wachtte de deelnemers bij de finish een enthousiast onthaal van supporters en mede-deelnemers, maar ook de felbegeerde glimmende medaille.  

De snelste heer, Vincent Vrolijk, heeft de 10km (10,8km om precies te zijn) supersnel afgelegd. Hij finishte in een tijd van 51.25 min. De snelste dame was Louk Messing; op het strand wist zij Roos Verwer, die tot dan toe op kop lag, alsnog te passeren. Louk noteerde een eindtijd van 59.32 minuten.
Op de 5km was Eric Slobben de snelste man, 32.13 minuten na het startschot kreeg hij de medaille omgehangen. De snelste dame op de 5km was Esther de Boer; deze zware trail volbracht zij in 36.28 minuten.
Dit zijn knappe prestaties, maar evenzo belangrijk is dat alle deelnemers op eigen kracht de eigen grens verlegd hebben. Iedereen is naar eigen kunnen uit zijn/haar comfortzone gestapt en heeft een persoonlijke overwinning behaald, waarvoor hulde en applaus.

Klik hier voor het overzicht met alle eindtijden. 

De volgende hardloopevenementen op de Duinlopersagenda zijn: 
- 5 oktober 2014 (ovb): Duinlopers workshop Yoga4Runners
- 22 november 2014: Duinlopers Snertloop. 

PS 1: Halverwege de route zijn foto's gemaakt. Klik hier voor het webalbum en kijk of je er tussen staat. Wil je de foto van jezelf in origineel formaat ontvangen, stuur dan een email naar martine.keijser@gmail.com