dinsdag 24 juni 2014

KOFFIE, KOFFIE ... TIJD!

Als afsluiting van de 2e serie duintrainingen én als start van het zomerreces drinken we morgenochtend (25/6) ná het duinstampen een bakkie (op eigen rekening) bij Gasterij Nieuw Westert.
Dus 09.00 uur start training, 10.15 uur start koffie drinken.




Hardlopen en koffie, hoe gaat dat samen?
Jaarlijks drinken wij Nederlanders per persoon ongeveer 150 liter koffie. Daarmee behoren wij volgens de belangenorganisatie KNVKT tot de meest "enthousiaste koffiedrinkers" ter wereld. Een bakkie 's ochtends om wakker te worden en 's middags om nog even gas te geven op het werk. Het draait hier natuurlijk allemaal om cafeïne. Maar wat kan deze stof betekenen voor hardlopers?

Hardlopen en koffie, zes feiten:
1. Een kopje koffie voor de training is geen gek idee. Cafeïne zorgt met namen bij duursporten voor een prestatieverbetering van 1 tot 3 procent. Zo presteerden wielrenners die voor een 40km-tijdrit een bakkie dronken aanzienlijk beter dan zonder. 

2. De aanbevolen hoeveelheid cafeïne ter verbetering van de prestatie is ongeveer 3 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dit kan eenuur voor je  run en/of tijdens je run worden ingenomen.

3. Meer is niet perse beter. Het prestatiebevorderende effect van cafeïne stopt bij ongeveer 200 tot 250 gram.

4. Omdat het cafeïneniveau in koffie enorm verschilt, gebruiken sommige toplopers pillen om het gewenste effect te bereiken. Uit onderzoek is gebleken dat het cafeïneniveau in 500gram koffie van 20 verschillende aanbieders enorm verschilt.

5. Van cafeïne ga je niet sneller plassen, het is slechts een zwak diureticum zoals dat mooi heet. Daarom wordt het niet langer beschouwd als dehydrerend.

6. In 1984 werd cafeïne door het IOC en de WADA op de verbodenmiddelenlijst gezet. 20 jaar later draaide de WADA deze beslissing terug. Ondanks dat ziet de studentensportbond NCAA cafeïne nog steeds als "doping". Meer dan 15 microgram cafeïne per milliliter in je urine betekent sancties.


Let op de disclaimer. Niet iedereen reageert hetzelfde op koffie. Sommigen gaan er extreem goed op, ander helemaal niet. Te veel cafeïne kan vervelende bijwerken hebben zoals hogere hartslag, maagproblemen en slapeloosheid. Het algemene advies bij gels en sportdrank, geldt ook voor koffie: test het tijdens trainingslopen.

Bovenstaande feiten zijn afkomstig uit het boek Caffeine for Sports Performance geschreven door sportdiëtisten Louise Burke en Ben Desbrow en sportfysioloog Lawrence Spriet.