zaterdag 20 september 2014

Ons powerhouse heeft aandacht nodig!!

Onze benen, voeten en goed schoeisel zijn belangrijke instrumenten bij het hardlopen. Maar wat dacht je van ons zgn. "powerhouse", onze romp? 
Een sterke, stabiele romp, vaak aangeduid met de term "core stability", is essentieel om krachtig, goed én blessurevrij te blijven hardlopen. Juist als je een dagje ouder wordt.

Oefenen voor een sterk "powerhouse".
Bij "core stability" gaat het om stabiliteit in de kern van het lichaam, oftewel een stabiele romp als de schakel tussen boven- en onderlijf. Bij hardlopen is een sterke rompstabiliteit logischerwijs belangrijk. Want een stabiele (of sterke) romp geeft een betere loophouding, meer kracht in de loopbeweging en een kleinere kans op blessures. Deze rompstabiliteit is bij de gemiddelde hardloper niet automatisch op goede sterkte. Het is eerder een onderbelicht onderdeel binnen de totale hardlooptraining. Bij core stability gaat het om buik- en rugspieren en aandacht voor de linker- en rechterkant. De spieren die getraind worden bij core stability oefeningen zijn verbonden aan je rug, aan je bekken én aan je schouderbladen. Deze spieren geven de ruggengraat een sterke basis voor de been –en armbeweging en voor een juiste balans in het algemeen. Een goede stabiliteit zorgt ervoor dat er een hoger rendement uit de andere spiergroepen gehaald kan worden.

Stijf versus soepel
Korte spieren (bijv. aan de achterkant van je benen) kunnen het gevolg zijn van de eentonige hardloopbeweging. En daardoor voelt menig hardloper zich een stijve hark: stijf in de benen, stijf in de rug. Met behulp van yoga strek en verleng je (o.a.) in alle rust de spieren, waardoor het lichaam als totaal soepeler zal functioneren. Want, de oefeningen creëren ruimte en ontspanning, zowel in het spierstelsel, tussen organen als ook in je hoofd. Door de focus op de eigen ademhaling zal ervaren worden dat yoga ook een manier is om je lichaam beter te leren kennen. 

Ademhalen, oefenen baart kunst
Voordeel voor de hardloper is ook te bereiken met een juiste ademhaling. Door uitputting en vermoeidheid ademt een gemiddelde hardloper (te) snel. 

Bij yoga staat de ademhaling centraal. De eenheid van lichaam, geest en ziel wordt bereikt door aandacht te hebben voor bepaalde houdingen in combinatie met ademhalingsoefeningen. Regelmatig en rustig ademhalen zorgt ervoor dat je hersenen en je spieren voldoende zuurstof krijgen. En dus energie. Een gecontroleerde ademhaling kan er voor zorgen dat je minder spanning ervaart. Bij inspanning is de mens geneigd de adem in te houden of juist heel oppervlakkig te ademen. 

Yoga helpt niet alleen bij de bewustwording van goed ademhalen. Het is ook een manier om een juiste buikademhaling onder de knie te krijgen. Door de "techniek" van dieper door je neus in te ademen en je uitademing langer te maken, zal meer rust ondervonden worden tijdens het hardlopen.

En nu?
Op de website van Prorun zijn korte filmpjes met oefeningen voor de "core stability beginner". Deze oefeningen zijn eenvoudig thuis te doen en zijn een hele goede aanvulling op de intervaltraining en de duurlooptraining.

En wil je kennismaken met yoga? Doe dan mee met de Duinlopers workshop Yoga4Runners op zondagochtend 5 oktober a.s.. Aanmelden is eenvoudig: stuur een email naar deduinlopers@gmail.com