maandag 22 september 2014

Dam tot Damloop 2014

Voor Le Champion was het afgelopen weekend voor de 30ste keer dat zij een Dam tot Damloop organiseren. En deze editie was grootser dan groots met over het gehele weekend totaal zo'n 87.000 deelnemers: 16.000 wandelaars, 6.000 fietsers voor de Dam tot Dam Fietsclassic, 15.000 hardlopers voor de de 4 engelse mijl Damloop by night en tot slot ca. 50.000 hardlopers aan de start voor de vertrouwde 10 engelse mijl op zondag.

Voor een groot aantal Duinlopers is de Dam tot Damloop een jaarlijks terugkerend feest. Bij inschrijving eerder in het jaar weet je dan al dat je gedurende het zomerreces niet helemaal kunt overgeven aan de ledigheid van het bestaan. De hardloopconditie moet enigszins geconsolideerd worden om dan vanaf (uiterlijk) medio augustus weer goed gas op de plank te geven in de vorm van langere duurlopen.

Vanwege deze jubileumeditie wordt op zaterdagavond de Dam tot Dam by night gelopen: in de avondschemering 4 engelse mijlen (6,4km) door het centrum van Zaandam hollen. Nieuwbakken Duinloopster Natalie staat -met nog zo'n 15.000 hardlopers- aan de start in fluoriserend geel t-shirt en omhangen met lichtgevende armbandjes. Ze laat zich niet gek laten maken door de menigte, loopt -lekker- haar eigen race en finisht na 49.21.

Zondagochtend 21 september 2014 gaan de Duinlopers als groepje uitgelaten schoolmeisjes met de trein naar Amsterdam. In de trein is het bomvol met energieke, opgeladen, positief gespannen hardlopers. Het merendeel van het Duinlopersgroepje start in het Champion-startvak. Wel zo gezellig met elkaar. Na het startschot is het theoretisch ieder voor zich, maar in de praktijk vormen zich spontaan Duinlopersduo's. Duinlopers die elkaar vinden in cadans en ademhaling. Want, het helpt als je iemand hebt om je aan op te trekken, om je in iemands kuiten vast te bijten. En die rol van "pacer" of "haas" kan onderling afgewisseld worden. De een is een vlotte starter en trekt de ander daar in mee. En die ander is juist weer goed om ook voorbij de helft het juiste gemiddelde duurlooptempo steady vast te houden.

Duo Anita en Margret W. lopen in eenzelfde cadans in een snelle tijd van 1.25.22 naar de finish. Marion en Femke lopen elk hun eigen loop, maar houden elkaar vanuit de ooghoeken in de gaten. Ze finishen beiden na 1.34.19 resp. 1.3433. Margret V. en Agnes hebben ook een onuitgesproken verbondje. Na 1.36.36 resp. 1.36.56 hebben ze de 10 engelse mijlen op te teller. Gabrielle gaat puur op gevoel en Esther Nederkoorn is solidair. Exact gelijk, na 1.46.23, zetten zij hun voet over de eindstreep.

Later op de dag gaan Irma, Eveline en Ellis, gehuld in dezelfde blauwe business-shirts, van start. Ook zij blijven de gehele route redelijk bij elkaar. Eveline finisht 1 seconde voor Ellis in een eindtijd van 1.37.33. Ellis noteert 1.37.34. Irma volgt krap 1 minuut later in 1.38.23.

Monique loopt deze enerverende loop daarentegen solo; haar businessteam"haas" van vorig jaar is geblesseerd. Zij schrijft een tijd van 1.45.04 bij in haar hardloopdagboek. Karin de Vries start in het laatste startvak, rond de klok van half 3. En tegen die tijd is het beduidend warmer dan 's ochtends. Maar zij laat zich niet kisten en finisht na 1.48.04.
Onze veteraan Ina Gaal doet ook gewoon "eventjes" hardlopend de Dam tot Damloop. Volgens eigen zeggen heeft ze trager gelopen dan 2 jaar geleden, maar heeft ze wel lekker gelopen en volop genoten van de kermis onderweg. Haar eindtijd is 1.54.18.

Ieder van jullie hebben "better your best van Dam tot Dam" gedaan en mogen die welverdiende medaille met trots dragen. Applaus en dikke duimen omhoog voor ieders prestatie.

En nu ?

Op naar de volgende uitdagingen:
Zondagochtend 5 oktober a.s.
Duinlopers workshop Yoga4Runners o.l.v. Esther Nederkoorn.
Je kunt je nog opgeven, maar wees er snel bij. Ga voor meer informatie naar http://duinlopers.blogspot.nl/2014/09/workshop-yoga4runners-op-5-oktober-as.html
Aanmelden kan via email: deduinlopers@gmail.com.

Zondag 19 oktober a.s.
Halve marathon van Amsterdam, 21km

Zaterdagmiddag 22 november a.s.
Duinlopers Snertloop, 5 of 10km duinstampen met na afloop "koek, zopie en gezelligheid" bij Agnes thuis (mét huisgemaakte erwtensoep)

PS: wel meegedaan aan de Dam tot Damloop 2014, maar je vindt je naam niet terug in de Duinlopers annalen? Laat het ons direct weten via deduinlopers@gmail.com