dinsdag 28 oktober 2014

Hardlopen in de herfst!

De wintertijd is ingegaan en dat betekent eerder donker en later licht. En de herfst betekent: wind, regen en bladeren op de weg. Vanuit het warme bed of de luie stoel niet de meest ideale omstandigheden de deur uit te gaan voor een rondje hardlopen. Terwijl het tóch zo lekker is om óók met die omstandigheden een rondje te gaan hollen.
5 praktische tips!
TIP 1:  tijdstip?
Varieer met de tijdstippen waarop je hardloopt. ‘s Avonds hardlopen is lekker om het hoofd na een drukke werkdag leeg te maken: fysieke inspanning zorgt vaak voor mentale ontspanning. ‘s Ochtends hardlopen geeft energie voor de rest van de dag en heb je de hele dag volop voordeel van een verhoogde verbranding.
Tip 2: zorg voor je schoenen!
In de herfst, op een natte dag, ligt de weg vol plassen. Je schoenen hebben daarom wat extra aandacht nodig. Als je je schoenen goed onderhoudt, verleng je de levensduur van dit belangrijke “gereedschap”.
Vermijd zoveel mogelijk natte schoenen; het water zorgt ervoor dat het material van de zool zich langzaam volzuigt en dat gaat ten koste van demping en functionaliteit van de schoen. Als de schoenen tóch nat zijn geworden, haal dan de binnenzool eruit en stop een paar proppen kranten in de schoen. De kranten absorberen het vocht.
TIP 3: de juiste kleding!
In de herfst is het een uitdaging om niet te warm en niet te koud gekleed te gaan hardlopen. Wind en regen kunnen je lichaam behoorlijk afkoelen en daarom is het verstandig om verschillende lagen kleding aan te trekken. En, de kleding die je draagt moet geschikt zijn om de warmte die je lichaam produceert goed af te voeren, zonder dat je het daardoor koud krijgt.  Aldus, beter een dry fit t-shirt en een windjasje (dat zonodig onderweg uitgetrokken kan worden) dan een dikke katoenen sweater.
TIP 4: een warme douche!
In de herfst verdient je lichaam na een guur, winderig of nat rondje hardlopen een beloning. Trek na de inspanning direct droge, warme kleding aan. Ga thuis meteen onder een warme douche of neem een warm bad. Want als de warme spieren te snel afkoelen, ben je vatbaarder voor verkoudheid en virussen.
TIP 5: zichtbaar?
Als je in de herfst ‘s avonds hardloopt, hardloop je in donker en ben je niet of heel slecht zichtbaar voor de overige weggebruikers. Draag daarom reflecterende hardloopkleding. Een hesje, reflectiemateriaal op je jas, shirt of je tight én een lampje om je bovenarm is geen overbodige luxe. Met deze verlichting ben je niet te missen en kun je met een gerust hart gaan hardlopen.

Kortom, ook in de herfst is het goed (weer) om te gaan hardlopen. Happy running!!