maandag 6 oktober 2014

Ademhalen, trillen en zweten met Yoga4Runners!

Eens andere activiteit dan hardlopen om de zondag mee te starten; dat is waar een yoga-zaal vol Duinlopers voor gekozen heeft op zondag 5/10. En menigeen voelt vandaag spierpijn op plekken waar ze na zelfs een intensief rondje hardlopen geen spierpijn voelen.

Want wie dacht dat Yoga4Runners rustig op een zacht matje in kleermakerszit zitten was en dan een beetje zweverig zuchten op psychedelische muziek, kwam bedrogen uit. Het werd ruim 1 uur zo ontspannen mogelijk inspannen en inspannend ontspannen.

De workshop Yoga4Runners begint met een ontspanningsoefening: rechtop staan, de voeten aarden aan de grond, de ogen zijn gesloten en de focus is op de buikademhaling en het openen van de borst. De link van buikademhaling met hardlopen wordt uitgelegd; een juiste, diepe buikademhaling (visualiseer een ballon in je buik die opbolt en leegloopt) zorgt voor een lagere hartslag en veel zuurstof richting alle spieren die (ook) met hardlopen hard aan het werk moeten. Oftewel energie, brandstof.

In een weloverwogen volgorde volgt een serie oefeningen gericht op balans, stabiliteit, kracht en het langer maken van spieren afgewisseld met oefeningen die ruimte maken in de borst.

De houdingen rondom balans en stabiliteit vergen de nodige inspanning; er moeten spieren aan het werk die bij het hardlopen nauwelijks nadrukkelijk aan bod komen. Bijna iedere (recreatieve) hardloper weet dat de buik- en rugspieren een soort van "sluitpost van de rekening" zijn. En deze spiergroepen zijn júist heel belangrijk voor goed en blessurevrij hardlopen.

De intensieve serie oefeningen variërt van o.a. het balanceren op één been; goed voor focus, concentratie en sterke enkels (de Boom). Het balanceren terwijl armen en benen gekruist zijn; dit helpt bij focus en het in balans brengen van de hersenhelften (de Adelaar). Oefeningen met als doel het openen en strekken van het bovenlichaam en tegelijkertijd het sterker maken het onderlichaam (bijv. Krijger I, de Krijger II en de Driekhoek). Heup- en bekkenopeners (bijv. de Lunge). Aandacht voor een sterkere rug-, bil en buikspieren (de Plank, de zijwaartse Plank, de Boot). En nog veel meer. Het geheel doet de spieren trillen en het lichaam zweten. De krachtsinspanning is zodanig is dat in eerste instantie -om het vol te houden- geneigd wordt naar het vastzetten van de adem.  Maar, ook hier komt het belang van een juiste ademhaling om de hoek: zuurstof zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren, zuurstof is energie, brandstof!

De oefeningen die de spieren langer maken, komen natuurlijk ook ruim voorbij. Zoals spieren aan de achterkant van de benen (hamstring, kuit, achilles), maar ook de rug- en schouderspieren. Staande Diagonaal, Staande Tang, Gestrekte vooroverbuiging, Intense strekking van het westen zijn mooie namen voor oefeningen waarbij het lichaam eerst gestrekt en daarna voorovergebogen wordt. Zittend en staand uitgevoerd.

De positie "Neerwaartse Hond", die tussen de verschillende oefeningen door wordt aangenomen, is vanuit de yoga-gedachte bedoeld als houding waarbij de energie door het gehele lichaam stroomt; het gaat stijfheid van benen, rug en schouders tegen. Dit wordt door degenen die voor het eerst yoga beoefenen niet direct zo ervaren. Het voelt best zwaar voor polsen, armen en schouders.

Na alle inspanning volgt een afsluitende ontspanningsoefening. Liggend met de ogen gesloten de blik naar binnen richten en de ademhaling sturen naar alle lichaamsdelen, van hoofd tot aan teen. Liggend met de ogen gesloten allerlei gedachten en geluiden registreren en deze vervolgens op een denkbeeldige wolk parkeren en alle de aandacht aan de ademhaling besteden, in en uit. Daarna is het tijd om terug te keren naar de werkelijke wereld. De workshop wordt afgesloten in kleermakerszit, de handen tegen elkaar voor de borst, de duimen richting het hart en dan ... namasté, een kleine buiging (respect) voor jezelf.

Esther, dank je wel voor deze geweldige professionele workshop Yoga4Runners.
Deelnemers, dank jullie wel dat jullie "vol aan de bak" gingen om op een andere manier intensief met je lichaam bezig te zijn. Een manier die heel aanvullend op hardlopen kan zijn.

Yoga is bij uitstek contact maken met je lijf: bewustwording van ademhaling en deze sturen naar de buik, de verschillende oefeningen naar eigen kunnen uitvoeren, het eigen lichaam lezen en er naar luisteren, voelen wat kan en niet kan. Pijn is niet goed.
En net als bij hardlopen geldt ook voor Yoga4Runners de kracht van de herhaling, oefening baart kunst.

Bij voldoende belangstelling organiseren we in het voorjaar van 2015 weer een Yoga4Runners.

Maar eerst koersen we nu aan op de Duinlopers Snertloop!
Op zaterdagmiddag 22 november a.s. (15.00 uur) wordt deze weer gelopen (5 + 10km). En net als voorgaande jaren is er na afloop snert, zopie en gezelligheid bij Agnes thuis. Aanmelden kan alvast via email