dinsdag 11 november 2014

Hype of toekomst? Hardlopen en meditatie

In een recent NOS nieuwsbericht wordt melding gemaakt van een nieuwe trend: hardlopen in combinatie met meditatie. Eerst een stuk hardlopen en deze inspanning afsluiten met een meditatie van 20 minuten: zittend op een kussentje de ogen sluiten en aandacht voor de ademhaling en het innerlijk.

http://nos.nl/artikel/719771-vaker-hardlopen-met-meditatie.html

Het boek Running Buddha gaat ook over de combinatie hardlopen en meditatie. Mediteren en hardlopen kunnen elkaar aanvullen en versterken. Beide activiteiten maken het hoofd leeg, ordenen gedachten, geven rust. Bij beide activiteiten is de ademhaling heel belangrijk. Beide activiteiten kunnen apart van elkaar uitgeoefend worden, maar zijn ook heel goed te combineren.

Want, als je tijdens het hardlopen je ademhaling centraal stelt, train je gelijktijdig lichaam en geest. Naast het kweken van spieren en conditie, zal je geest leren om stil en gefocust te blijven. En dat laatste helpt bij het hardlopen als het gaat om doorzetten, tandje erbij of nog even langer volhouden. Niet alleen een kwestie van fysiek uithoudingsvermogen, maar net zozeer eentje van mentale kracht.

Interessante materie.