maandag 24 november 2014

Snertloop 2014 in de zon!

De (Duin)hardlopers die zich zaterdagmiddag 22 november hebben verzameld voor de Duinlopers Snertloop valt prachtig weer ten deel, want die dag gaat de boeken in als een lente-achtige novemberdag: zo'n 13 graden, volop zon en nauwelijks wind. Heerlijke omstandigheden voor een rondje hardlopen door bos en duin.

Zo'n 35 lopers en 3 viervoetige lopers posteren zich, na het warmlopen op het parkeerterrein, áchter het wildrooster voor een laatste instructie en even na 15.00 uur klinkt het vocale startschot van trainster Agnes.

Onder de deelnemers natuurlijk oude bekenden, een heel aantal nieuwe Duinlopers, een aantal introducés (Duinlopers-to-be?!), een 3-tal viervoeters (hondjes Pammie, Charlie en Ype) en een jeugdige deelnemer, te weten Mike, de 10-jarige zoon van Margret W.

Elk jaar is het weer spannend of er iemand verdwaalt, een afslag verkeerd neemt, te ver doorloopt en vervolgens op eigen inzicht de weg terug moet vinden. Voorgaande jaren werd er op de 5km nog weleens ongewild een extra lusje gemaakt. Op de 10km belandde nog weleens een loper op de Zeeweg naar Bergen aan Zee om daarna -voor de zekerheid maar- via het fietspad langs de Herenweg terug naar 't Woud te moeten hollen.
Dit jaar is die traditie gebroken: niemand is verdwaald, niemand is de weg kwijtgeraakt, niemand heeft extra km's gemaakt!! Chapeau!

Een tweetal dames is slechts een klein stukje van het pad geraakt, maar dat heeft meer te maken met de  wildlife. Een groep jonge Schotse Hooglanders is aan het chillen op de route en zij kijken, hoofd- en hoornschuddend-, iets te intimiderend uit hun ogen naar de mening van onze Duinloopsters (i.c. Natalie en Christine). Dan maar even tussen de struiken door. Eerder op het parcours moest er ook al, met ingehouden adem en samengeknepen billen?, een dwars op het pad staande grote, dikke, eenzame, bruine langharige rakker met puntige hoorns gepasseerd worden.
Weer verderop kan de oplettende hardloper genieten van een groep grazende Exmoorpony's, waarvan de leider trots op de top van het duin staat en uitkijkt over zijn kudde (en opeens een sliert gele, roze, blauwgekleurde gekke tweevoeters ontwaart).

Onze ervaren Duinlopershondjes Pammie en Charlie lopen keurig aan de riem in dezelfde cadans als hun baasjes en trekken zich weinig aan van het genoemde wildlife. Jonge hond Ype (letterlijk en figuurlijk) daarentegen vindt zijn eerste Snertloop maar reuze spannend: al die hupsende mensen, al die geurtjes, al die grote beesten ... daar wordt hij toch wel enthousiast en opgewonden van.

Alle (Duin)hardlopers leveren een mooie sportieve prestatie. En er is, ondanks dat 90% van het parcours off the road was, onverhard, door iedereen behoorlijk snel doorgelopen. Diverse ondergronden zijn onder ieders voeten doorgegaan; bladerig bospad, door stukken mul zand en heuvel op en af over hobbelige duinpaadjes.

Op de 10km komt Frans Mak als 1e heer over de finish, in een tijd van 47.45. Daarmee stoot hij Frank Dekker van de troon. Als 2e komt onze jongste deelnemer over de eindstreep: Mike finisht in 49.40. Een geweldige en vooral indrukwekkende prestatie; dat belooft wat voor de toekomst. Frank finisht als 3e in 49.50.
Roos Verwer gaat als 1e dame de geschiedenisboeken in, met een supertijd van 50.10. Zij wordt op de hielen gezeten door Louk Messing; zij finisht in 50.52. Als 3e dame komt Margret Wortel in 52.10 over de eindstreep.

Op de 5km is de eer van 1e voor Susan Levering, zij heeft slechts 27,45 nodig voor deze afstand. Willem Visser en Greeth Heijne komen gezamenlijk als 2e over de streep (31.45).

Bij de finish krijgt iedereen de welverdiende medaille omgehangen en daarna is het tijd voor ... Snert & Zopie bij Agnes thuis.  Er wordt geborreld, geknabbeld en gesmuld. Er is, traditiegetrouw,  een door Marion L. versgebakken appeltaart. Er is door Agnes en Edith huisgemaakte erwtensoep. En voor wie niet zo van snert houdt, is er eveneens zelfgemaakte paprika-tomatensoep. De enige wanklank die, in het voor de gelegenheid omgedoopte "Peter's Sportcafé" klinkt, komt van hond Robin en hond Charlie die elkaar niet aardig blijken te vinden. Voor de rest is het vooral leuk, lekker en heel gezellig.

In november 2015 wordt vast weer een Duinlopers Snertloop georganiseerd. Noteer zaterdag 7 november 2015 en zaterdag 28 november 2015 maar alvast met potlood. Eén van die twee data zal het wel worden.

PS 1: alle individuele uitslagen staan onder Uitslagen
PS 2: Klik hier voor het webalbum.