dinsdag 25 november 2014

Sinterklaas = pepernoten eten!

Sinterklaas is in het land én hij heeft inmiddels ook Heiloo en omgeving aangedaan. En dat betekent verwachtingsvolle kindjes zingend bij de schoorsteen (of radiator), het Grote Boek vol wensen en een digitaal rijmwoordenboek dat overuren gaat draaien. Het betekent ook: pepernoten!

Het nadeel van pepernoten is alleen dat als je er eenmaal aan begonnen bent, je er van blijft eten. En dat is nu weer niet zo gezond: teveel suiker en teveel snelle koolhydraten.

Maar..., er gloort hoop aan de horizon.

Hieronder een recept voor "gezonde" pepernoten; pepernoten zónder suiker en zónder tarwe! En ook nog eens lactosevrij.

Ingredienten:
150 gram spelt- of boekweitmeel
50 gram amandelmeel
20 gram kokosbloemsuiker
2 tl speculaaskruiden
4 tl kaneel
1 tl baking soda
5 el kokosolie
4 el amandelmelk (of een andere noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)

Bereiding:
1. verwarm de oven voor op 175 graden
2. verwarm de kokosolie tot een vloeibare substantie
3. giet dit in een kom en voeg de overige ingrediënten toe
4. meng alles goed door elkaar tot een deeg
5. laat het beslag even opstijven in de koelkast (dan kun je er daarna beter balletjes van maken)
6. kneed balletjes of schep kleine porties met 2 theelepeltjes en doe deze op een met bakpapier beklede bakplaat (is het deeg te droog, voeg dan wat extra melk toe. Is het te nat, voeg dan wat extra meel toe).
7. Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en stel deze in op 20 minuten.
8. Als de pepernoten lichtbruin gekleurd zijn, zijn ze klaar.
9. Laat ze even afkoelen, dan worden ze vanzelf knapperig.

Wist je dat ... kaneel gezond is? Het specerij stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Kaneel is ook goed voor de spijsvertering en het cholesterol. Door de hoge hoeveelheid  mineralen en magnesium is het ook breinvoeding: het is goed voor je geheugen en een scherpere concentratie. Tot slot kunnen sporters profiteren van kaneel omdat door kaneel meer anabole eiwitten worden aangemaakt in de spiercellen, waardoor de cellen meer glucose opnemen en dat levert weer meer energie.

Succes, lekker bakken en lekker snoepen!