woensdag 7 januari 2015

Counting down "op weg naar Egmond"

De woensdag-Duinlopers hebben hun laatste training "op weg naar Egmond" er op zitten.
Alle Duinloper-deelnemers hebben dé Egmond-envelop met hét Egmond-startnummer ontvangen. De kilometers zitten in de benen en ze zijn klaar voor het grootste hardloopevenement in onze regio. Het enige is dat ze nog 3 dagen geduld moeten hebben.  En dat kan best lastig zijn: in het hoofd hebben ze die 10,5km of 21,1km al helemaal gelopen. In het hoofd vragen ze zich af wat ze aan gaan trekken: wel of niet een jasje, wel of niet een muts, etc.? Gaan ze met de bus of met de fiets? Waar laten ze hun tas met spullen: geven ze het netjes af of mikken ze het gewoon in een hoek van de "Egmond-tent"? Wat eten ze zaterdagavond? Wat voor ontbijt doen ze zondagochtend? Nemen ze nog iets extra's te eten mee en zo ja, wat?

In de dagen op weg naar Egmond (maar eigenlijk altijd natuurlijk) is het belangrijk gezond te eten (lekker veel groenten). Drink deze dagen ook wat extra bekers thee of glazen water en ga op tijd naar bed. Een aantal Duinlopers zweert bij een lekker bord bami als avondeten de dag ervoor.

Tips voor dé dag zelf:

  • Ontbijt zoals je altijd ontbijt, voordat je gaat hardlopen. Neem een krentenbol (of gevulde koek) mee voor na afloop (kwart-marathon) of vooraf (halve marathon) als extra "benzine" (jullie starten tenslotte rond lunchtijd).
  • Ga op de fiets; dit is een ideale warming-up voor het lichaam. En na afloop trap je de verzuring van de prestatie weer lekker uit de benen. Het scheelt spierpijn the day after.
  • Neem (extra) warme kleding mee voor na afloop; dat is écht een kado aan jezelf.
  • Doe lekkere warme schoenen/laarzen aan, neem je hardloopschoenen in een tasje mee. Zo voorkom je vooraf én achteraf koude voeten
  • Doe een muts op als je naar Egmond gaat. Je verliest de meeste warmte via je hoofd. Ook lekker voor na afloop: je wilt het niet koud krijgen.
  • Zorg dat je zo'n regenponcho meeneemt en aantrekt als je richting het startvak gaat; ideaal om je te beschermen tegen de wind als je nog even moet wachten. Nét voor de start trek je het uit en laat je het in het startvak achter.
  • Trek een (Duinlopers)windjasje aan; het lijkt flink hard te gaan waaien (windkracht 7 uit west tot noordwestelijke richting). In de beschutting van de duinen kun je het jasje als je het te warm hebt altijd om je middel knopen.
En dan is het zover is; een bonte kermis van lange rijen dames (en een enkele heer) voor de dixie-toiletten, opgewonden mede-hardlopers, opzwepende muziek en enthousiast publiek. 
Laat je hier niet door afleiden: ga voor je eigen race, loop je eigen tempo, vind een vast punt in jezelf waar je je op concentreert. Voor de één is dat het ritme van de ademhaling. Probeer écht in die buikademhaling te komen. Een ander kan in een flow komen door zich te focussen op de cadans van zijn/haar voetstappen. Weer een ander komt en blijft in zijn/haar eigen tempo en door te tellen. Tellen helpt ook om je hartslag onder controle te krijgen als deze door de zenuwen enigszins op hol slaat. En houd zoveel mogelijk ontspanning in de schouders, de armen, de handen, je gezicht zodat je daar geen energie naar weglekt.

Tot slot: geniet van de prestatie die je levert, geniet van het trotse gevoel dat je doorzet en niet opgeeft, geniet van de adrenaline en endorfine, geniet die laatste (zware) meters op weg naar de finish, geniet van de medaille die je (misschien wel door onze Monique) omgehangen krijgt. 
Kortom, maak er iets moois van voor jezelf!


PS 1: Mail of App ons hoe je het ervaren hebt. En (groeps)foto's vooraf, (tijdens?) en na afloop zijn natuurlijk van harte welkom! 
PS 2: De Duinloperstraining op zaterdagochtend (09.30 uur) gaat gewoon door!!