maandag 12 januari 2015

Egmond 2015, een heroïsche editie!

Egmond 11 januari 2015, "de dag die je wist die ging komen"... En wat een dag werd het!

In de aanloop er naar toe bouwt de ingehouden spanning en opgewonden nervositeit zich op. Want "Egmond doen" is altijd al een dingetje. En dat wordt deze keer een DING (in hoofdletters) gezien de onstuimig stormachtige weersverwachting die al dagen ieders gemoederen bezighoudt.

De Duinlopers zijn hier op voorbereid, want was de Duinlopers Egmondgenerale er ook niet eentje van "weer en wind trotseren"? Op zaterdag 27/12/2014 waaide de ijzige regen en wind ons tenslotte al horizontaal om de oren. En toen hadden we écht te dealen met een lage windchillfactor.

Terug naar 11/1/2015: de organisatie voert op de dag zelf de spanning een beetje extra op door halverwege de ochtend de starttijden van zowel de Kwart als de Halve met een half uur uit te stellen. En, in die extra wachttijd wordt ook bekend waarom. Het parcours voor de Kwart wordt omgelegd, omdat de staat van het strand op plaatsen een soort van onbegaanbaar is. Zo lijkt er als gevolg van de aanhoudende westenwind in combinatie met springtij een haast onneembare, hoge strandwal te liggen bij de strandafgang Egmond-Binnen.

Kwart
De Kwartlopers staan als keizerpinquins, zij-aan-zij, 30 minuten langer in een koud en winderig startvak voorgesorteerd. Vooral de voeten moeten het ontgelden, maar de sfeer blijft goed. Gedeelde smart is halve smart zal iedereen denken en voelen. Om ca. 11.00 uur gaan zij dan van start. Het parcours gaat de eerste km's in tegenovergestelde richting. Het feit dat het parcours de spreekwoordelijke "5 voor 12" veranderd is, geeft een extra dimensie aan deze editie. De eerste helft voert voornamelijk over de verharde weg (Van Oldenborgweg). Menig Duinloper vraagt zich deze kilometers af hóe de route zal gaan, vooral als het bij de Middenweg niet rechtsaf blijkt te gaan maar verder rechtdoor. Zo'n 2 kilometer verder slaat de sliert lopers uiteindelijk rechtsaf het duin in en in het duin over de onverharde paden blijft men gaan tot aan Egmond aan Zee. "That is a different cookie", zou Van Gaal kunnen zeggen. Maar wel een mooi en uitdagend alternatief en voor "ons Duinlopers" niet vreemd.

Jeannet, Dorien, Reina, Karin de V., Miranda, Esther J., Esther de B., Martina, Natalie, Christina en onze Agnes bijten zich vast in 10,5km Egmond.
De snelste Duinloper op deze afstand is Martina. Zij finisht in 1.00.15 en daarmee een ruime minuut vóór Esther Jansen; Esther finisht in 1.01.54. Daarna volgt Agnes in 1.04.15, Esther de B. in 1.05.54, Jeannet in 1.07.16, Dorien in 1.08.11, Miranda in 1.08.20 (een snellere tijd dan 2014!), Karin de V. in 1.10.59, Christina in 1.13.35, Reina in 1.13.55 en Natalie in 1.16.41. Allemaal geweldige individuele prestaties waar iedereen voor zichzelf super trots op mag zijn. Enne... de afstand zou o iets langer dan 10,5km zijn uitgekomen?! Onderweg deze afstand wordt door een aantal lopers onze eigenste Peter K. als supporter langs de lijn gespot. En, als je geluk had, werd de welverdiende medaille je door onze Monique omhangen. Zij liep dit jaar zelf niet, maar leverde wel een geweldige prestatie om als vrijwilligster haar steentje bij te dragen.

Halve
De Halve-lopers gaan eveneens een half uur later dan gepland van start. Even gonst door de straten van Egmond dat het parcours van deze afstand ook omgelegd gaat worden, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. In het dorp heeft men te maken met rare tochtige rukwinden, de kilometers over het strand waait de wind hard maar steady tegen ieders rechterzijkant terwijl het schuim van de golven tegen ieders benen spat. In de duinen is het qua wind een beetje bijkomen. En bovenaan de Bloedweg staan Agnes, Martine en Marion S. alle Duinlopers (of eigenlijk alle hardlopers) toe te juichen!

Patricia, Kristel, Femke, Marion P., Margret W., Annemieke, Simone, Caj, Bob, Chantal en Esther N. gaan voor de 21,1km.

De snelste mannelijke Duinloper op de Halve is onze in Zweden woonachtige gelegenheidsDuinloper Bob. Hij finisht na 1.52.18. Caj loopt zijn allereerste 21,1km en doet dit in een zeer respectabele 2.11.34.

De snelste vrouwelijke Duinloper op de Halve is Margret W.; fris en fruitig komt zij na 1.53.19 over de finish. Femke haalt haar doelstelling voor Egmond 2015; zij gaat na 1.58.54 (en dus weer binnen de 2 uur) over de eindstreep. Kristel en Marion P. debuteren op deze afstand en doen dat fantastisch. Kristel finisht in 2.03.31 en Marion P. noteert 2.03.37. Patricia volgt in 2.05.51, daarna Simone in 2.10.08 en Annemieke in 2.15.24. Gast-Duinloopster Chantal (donderdagavond) finisht haar eerste halve marathon in 2.17.

Esther N. loopt met een opdracht vandaag; zij wil er niet sneller dan 2,5 uur over doen. Dit heeft te maken met haar voorbereiding op de marathon van Rotterdam 42,2km. Daarvoor is het voor haar van belang haar basisuithoudingsvermogen te verhogen door te trainen in de lagere hartslagzones, oftewel lange langzame duurlopen doen, waarbij haar hartslag niet hoger komt dan 150/p.minuut. Esther finisht na 2.24.00 en dat is gezien haar doelstelling een geweldige prestatie.

Voor alle Duinloperdeelnemers geldt: applaus voor jezelf! Geweldig goed gedaan! Wil je alle eindtijden nog eens nalezen? Ga dan naar de Uitslagen

En nu? Op naar de volgende hardloopuitdaging!
Op zondag 8 februari a.s. 10km of 21,1km in Schoorl? Of op zondag 15 maart a.s. 8 of 16km BeachRun in Castricum? Of weet jij een andere leuke uitdagende loop waar je wel met een aantal Duinlopers aan wilt meedoen? Laat het ons vooral weten! (deduinlopers@gmail.com)

PS: heb je Egmond wel gelopen, maar lees je je naam niet terug in onze Duinlopersannalen? Schroom niet en mail ons! (deduinlopers@gmail.com) Iedere Duinloper verdient een digitaal podium.