dinsdag 20 september 2016

DAM tot DAM Duinloper, you did it!

Het zit er op! Drie Duinlopers op zaterdag en zo'n tien Duinlopers op zondag zijn wandelend resp. hardlopend van AmsterDAM naar ZaanDAM gegaan.


Marianne, Ada en Mariella doen alweer heel wat jaartjes mee met de Dam tot Dam Wandeltocht. Op zaterdag hebben ze meer dan prima weer voor zo'n 20 kilometer wandelen. Deze meiden ervaren geen zenuwen of stress of ze de eindstreep wel of niet zullen halen; deze afstand schudden ze redelijk eenvoudig uit hun mouw (uh wandelschoen).

De hardlopende Duinlopers zijn over het algemeen wat zenuwachtiger voor het grootschalige hardloopevenement. Want 16,09km hol je niet zomaar; om deze afstand (een soort van) lekker en blessurevrij af te leggen, moet je echt wel getraind hebben.

In de (loop van de) ochtend reizen de Duinlopers met rugzak gevuld met twee setjes hardloopkleding,(aarrgghhh, wat moet ik aan?), één droge set kleding (voor na afloop) én een gevulde koek of banaan met de trein af naar die grote stad Amsterdam. De zenuwen gieren door de buik. De blaas en plasspieren maken overuren. Bij elke dixie die men tegenkomt, wordt de wachtrij professioneel gescand; niet aansluiten in een rij met een man. En zo geschiedt.

Zondag 18 september is een prachtige nazomerse dag; de zon schijnt uitbundig. Het is met zo'n 20-23 graden aangenaam toeven in de tuin maar behóórlijk warm als je moet hardlopen. De Duinlopers die wat vroeger op de ochtend starten hebben misschien een graad voordeel, maar linksom of rechtsom: warm is warm. Dat is ook het geluid dat we na afloop van iedereen horen: "pfff, het was echt pittig warm".
Naast warm vond iedereen het ook geweldig GAAF en KICKEN.
Om onderdeel te zijn van zo'n fantastische energie. Om toegejuicht te worden door zoveel (onbekende) mensen. Om je al hardlopend 16,09km door een kermis van straatfeesten te slingeren. Al die mensen, al die muziek, al die slingers, al die ballonnen en al die toeters en bellen doen je soms voor heel even vergeten dat je het zo warm hebt, dat je benen zo zwaar voelen, dat je adem hoog zit en je hart zo hard moet werken.

Patricia is de snelste Duinloopster: na 1.36.31 komt zij over de finish. Chantal heeft slechts 10 seconden meer nodig: 1.36.41. Marion S. presteert een mooie 1.38.18. En zij wordt gevolgd door Kristel die na 1.39.58 over de eindstreep komt. Laura heeft in haar voorbereiding naar dit evenement het hardlopen afgewisseld met fietsen: dat legt haar geen windeieren. Zij gaat editie 2016 met een zeer respectabele 1.42.59 de boeken in. Karin L. noteert een geweldig mooi tijd van 1.48.29. DtD-debutante Jenny finisht in 1.49.31. Mary kan een eindtijd van 1.51.46 in haar DtD-statistieken bijschrijven. Ook Daisy debuteert op deze loop met een keurige tijd van 1.151.56; dat is incl. even stoppen vanwege een krampje in de hamstrings en een plasstop. Natalie had zich begin 2016 een doel gesteld: meedoen met de DtD-loop. Welnu, daar kan een groene vink achter. Met het mantra "ik kan dit, ik ga die medaille halen" in haar hoofd, komt zij na 2.05.12 over de finish. Onze "opstarter" Maaike heeft ook meegedaan; met afwisselend hardlopen en wandelen krijgt zij na 2.30.50 haar welverdiende medaille omgehangen.

Dappere Duinlopers, bravo en hulde voor jullie prestatie. Jullie zijn een geweldige ervaring en een schitterende medaille rijker. Wees heel trots op jezelf. Wij zijn het op jullie.

En als de spierpijn wat is afgezakt, begin je te bedenken wat het volgende loopje is waar je aan mee wilt doen. Noteer in elk geval zaterdagmiddag 19 november 2016 in je agenda: dan staat de Duinlopers Snertloop 2016 gepland (5 of 10km). De inschrijving is geopend; je hoeft ons alleen maar een email of WhatsApp te sturen.

PS: heb je wel meegedaan maar je mist je naam?  Laat het ons weten via deduinlopers@gmail.com