vrijdag 16 september 2016

Tips & Trics voor de Dam tot Damloop!

Een aantal dappere Duinlopers verruilt zondag a.s. het duinzand en de bospaden voor het asfalt van de grote stad Amsterdam om hardlopend naar Zaandam te geraken.

Een paar tips & trics:



Waar moet ik op letten met eten en drinken? 
Drinken:
Drink de dagen in de aanloop naar zondag ruim water (of thee). Dan raken je spieren alvast lekker gehydrateerd. In het algemeen wordt geadviseerd de inname van (grote hoeveelheden) alcohol op de avond ervoor te vermijden, omdat alcohol zuurstof aan je bloed onttrekt.

Eten:
Eet zaterdagavond lekker een bord vol koolhydraten (dat is niet perse hetzelfde als een vol bord natuurlijk). Bami doet het bij ons altijd erg goed. Maar een lekker spaghetti of andere pasta-schotel is natuurlijk ook prima.
Neem zondag wat te eten mee; voor vóór de start, maar ook om wat kleins te kunnen eten na de finish. Denk aan een krentenbol, een banaan of misschien zelfs een lekkere gevulde koek. Deze laatste doet het bij ons altijd goed.
Let er wel op dat je niet (te) kort voor de start (te)veel eet; dan gaat er tijdens het hardlopen namelijk veel energie verloren aan de vertering van het voedsel. En je lichaam heeft alle energie nodig voor hardlopen.

Arrgghhh, wat trek ik aan? 
Kijk naar de weersverwachting. Omdat je er opeens over gaat nadenken wat je aan zult doen, bestaat het gevaar dat je te warm gekleed gaat. Een korte broek of kneetight is -gezien de voorspelling van ca. 20-22 graden, half bewolkt, weinig wind- prima. En denk bij deze temperaturen aan een hemdje of shirt met korte mouwen.
Neem voor die allerlaatste keuzestress -voor de zekerheid- een extra shirt en korte broek mee.
Het spreekt voor zich dat je na de finish een droge / warme set kleren in je tas hebt zitten.
EN DENK ER AAN JE STARTNUMMER incl. VEILIGHEIDSSPELDEN mee te nemen!

Hoe kom ik in Amsterdam? 
Met de trein naar Amsterdam is het meest praktisch. De vrachtwagens waar je je tas kunt achterlaten is tegenover het Centraal Station en vanaf daar is het maar een klein stukje lopen naar het startvak op de Prins Hendrikkade. Zorg dat je ruim een uur voor je starttijd in Amsterdam bent. Dan heb je tijd genoeg om je tas af te geven, te plassen en naar het startvak te lopen.

Help, ik moet plassen!
Je zult in het ruime uur voor de start nog veelvuldig moeten plassen; zenuwplasjes. Wees gerust: onderweg naar het startvak kom je volop dixies tegen waar je kunt plassen. Let er op dat je niet achter een man in de rij gaat staan; zij kunnen plassen bij de plaskruizen. Als een man aldus voor een dixie in de rij staat, heeft hij meestal een andere (grote) boodschap te doen.

OMG, nog voor ik aan het hardlopen ben, zit mijn hartslag al op maximaal!
Daar ontkom je niet aan. Al op station Heiloo kom je mede-DtDlopers tegen, die stuk voor stuk een tikkie nerveus tot aan stijf van de adrenaline zijn. En die energie pik je, of je het wilt of niet, op. Wees je daarvan bewust en verlies je je er niet in. Gewoon (gewoon?!) blijven ademhalen. Focus op je ademhaling: adem in in 3-4 tellen- blaas een ballon op in je buik, adem uit in 3-4 tellen - laat de ballon weer leeglopen. Extra tip: oefen hier thuis al op. Als je staat te koken, als je het journaal kijkt, als je aan het douchen bent, etc.
Eenmaal aangekomen in Amsterdam overvalt je helemaal een bruisende atmosfeer. Er is harde muziek, iemand blèrt instructies voor een warming-up door een microfoon,  mede-hardlopers hupsen, springen en schuiven in het startvak steeds meer naar voren. Ook nu: focus, doe je ademhalingsoefening en blijf dicht bij jezelf. Oh, en als je er aan denkt: doe een leuke selfie voor ons.

Klaar voor de start? Ga!
Als een vloedgolf ga je met je mede-hardlopers over de startmat. De zenuwen zijn verdwenen. Nu regeert adrenaline. Maar blijf nadenken. Een grote hindernis is die verdomde IJtunnel, deze verzengend warme, benauwde tunnel kan je maken of breken. Laat het het eerste zijn. Dat betekent "met verstand" die tunnel in. Laat je niet gek maken. Ga niet te hard. Ga eerder een beetje conservatief, met de handrem erop heuvel af.
Concentreer op je ademhaling, met name op je uitademing. Vind daarin, hoe lastig het door die gierende adrenaline ook is, een cadans. Hak bijvoorbeeld je uitademing op in 3-4 pufjes. Heuvel op zul je moeten bijten: blijf rechtop, kleine pasjes en laat je armen meedoen.

En door!
Bijna de gehele route is er weer reuring langs het parcours: een soort van Koninginnedag in september. Geniet ervan. Wees blij, trots en dankbaar dat je daar loopt. En wees vol vertrouwen dat je de finish gaat halen.
Let onderwijl ook op wáár je loopt. Als de weg bol is, oftewel schuin afloopt. Kies je route dan in het midden. Laat je niet afleiden door mensen die je inhalen, afsnijden of rakelings langs je gaan. Met je er aan ergeren, verlies je kostbare energie. Als je het idee hebt dat je weleens gesneden kon gaan worden, anticipeer en maak je jezelf dan even wat breder door je armen even wat verder van je romp te houden. Daarmee creëer je wat meer private space voor jezelf.

Stop ik bij de drinkposten? En, if so, wat drink of eet ik dan?
Dat is heel persoonlijk. Als je dorst hebt, pak dan een bekertje drinken aan. Hardlopend drinken is een kunst; het kost minder energie om al doorwandelend wat te drinken.
Vaak is er water of sportdrank en soms wordt er ook fruit uitgedeeld. De keuze hiervoor is ook weer heel persoonlijk. Belangrijk is te luisteren naar je lichaam. Ga je lekker, dan kun je ervoor kiezen om gewoon lekker door te lopen. Tijdens je trainingsduurloopjes had je tenslotte ook geen drinkpost onderweg. Heb je het idee dat je lijf meer nodig heeft dan kaal water, kies dan voor sportdrank of een stukje fruit. Houd er wel rekening mee dat je lichaam aan het werk moet om dit te "digesten". Een enkeling kan dan weleens wat last krijgen van de darmen

Finish:
Een laatste bocht, over de brug de Peperstraat in. De De finish is in zicht. Calculeer je laatste paar honderd meter en pers er -op karakter- nog een eindsprintje uit. Vergeet niet, voor een charmante finishfoto en -film, die laatste meters rechtop te lopen en te lachen.
Na de finishmat maakt het niet meer uit hoe je er bij loopt en welke grimassen je trekt met je gezicht. Hijg uit, hang even in de rekken en pleng een traan van trots. Daarna natuurlijk weer met opgeheven hoofd door naar de medaille en het flesje sportdrank. En vergeet die selfie niet voor ons.

Hoe kom ik weer uit Zaandam?
Na de finish in Zaandam, voorbij de tassenuitgifte en voorbij de feesttenten, kun je de pendelbus nemen naar het het treinstation. Je kunt ook gaan lopen; als je google maps op je mobiel hebt, leidt deze je in de goede richting.

Tot slot:
Er is voldoende getraind, er zijn voldoende kilometers gemaakt. Nu mag het wel gaan gebeuren. Oftewel, let's get it over and done with, nietwaar?!
We wensen iedereen een geweldig leuke, lekkere Dam tot Damloop 2016. Maak er een mooi avontuur van. Heel veel plezier en HAPPY RUNNING.