maandag 21 november 2016

5e editie Duinlopers Snertloop 2016


In de aanloop naar de Duinlopers Snertloop is het de hele week al onstuimig herfstweer; afwisselend zacht dan weer winters koud, harde wind, striemende regen, brekend wolkendek en zonnestralen.

Fingers crossed op zaterdag 19 november ... 's ochtends om 07.00 uur slaat de regen tegen de ramen en horen we donderwolken over Heiloo trekken. De weersvoorspelling voor de middag lijkt iets beter, maar toch beginnen we deze dag met een fors aantal zonnegroeten om de weergoden beter te stemmen.

Tegen de tijd dat Agnes en Martine op de MTB de routes gaan uitzetten, is de lucht gebroken en wisselen zware dreigende wolken elkaar af met grote stukken blauwe lucht. Heel af en toe valt er een kort, venijnig buitje. Merendeel van de tijd is het gelukkig droog en laat de zon zich soms zelfs even zien.

Als vanaf 14.30 uur de hardlopers zich melden op het PWN-parkeerterrein is alles klaar voor deze alweer 5e editie van onze Duinlopers Snertloop. De All4Running Start & Finish wordt gemarkeerd door de All4Running beachvlaggen. Bij de aanmeld-administratie kan het heuse door All4Running gesponsorde startnummer incl. veiligheidsspelden opgehaald worden. De Snert & Zopie tent is in de luwte tegen de bomenrand opgezet, de bankjes met warme fleecedekens nodigen uit.  

Na het nemen van de groepsfoto, het geven van een korte instructie over de routebordjes, de witte markeringslintjes en de route volgt een korte warming-up. Klokslag 15.00 uur worden de 10km-hardlopers "weggefloten" en 1 minuut later vertrekt de 5km-groep. 

Net als voorgaande jaren bestaat deze "trailrun" uit twee verschillende lussen van elk 5km. De eerste lus loopt elke hardloper. Na deze lus gaan de 5km-lopers rechtdoor de Woudweg af richting de finish.

De eerste vrouw die finisht op deze afstand is: Tanja Odijk in een tijd van 29.24. Reinder Pruijt komt als eerste man over de eindstreep in een tijd van 30.57.
Speciale vermelding en applaus op deze afstand verdient onze Duinloopster Carla die met haar 71 lentes jong ook "gewoon even" de 5km in haar eigen tempo hardlopend aflegt.

De 10km-lopers hebben dan nog een andere lus van 5km te gaan; de afslag hiervoor vanaf diezelfde Woudweg wordt gemarkeerd door een routebordje met een pijl naar links en daaronder de tekst "10km". Na 2 edities foutloze rondjes, raakt een aantal hardlopers dit jaar het spoor bijster doordat één hardloper één afslag te vroeg linksaf gaat/goed bedoeld gestuurd wordt. En als er één schaap over de dam is ... Geen paniek, het brein van de hardloper moet "probleemoplossend" aan het werk en dat resulteert in creatieve 2e lussen:
  • iemand loopt 2x dezelfde lus en en finisht met net iets minder dan 10km op de teller
  • een groepje loopt het 2e rondje simpelweg andersom en loopt daarmee niet 10km, maar zo'n 9,5km
  • een duo neemt de verkeerde afslag naar links, twijfelt, keert om en doet alsnog de 2e lus in de juiste richting; zij maken meer dan 10km
  • een aantal ervaringsdeskundigen loopt het rondje zoals het bedoeld was
Linksom of rechtsom, iedereen finisht uiteindelijk met om en nabij de 10km op de eindteller. Onze Frans Mak finisht deze 5e editie op deze afstand als eerste heer in een tijd van 51.46. Als eerste dame komt Stefanie Oosterink in een tijd van 53.05 over de eindstreep.

Iedere deelnemer wordt volop aangemoedigd tot een eindsprint en vervolgens juichend onthaald. Voor deze persoonlijke prestatie en eer krijgt iedere hardloper een glimmende medaille omgehangen. Het lichaam verdient eveneens love & tender care; iedereen krijgt bij de finish een lekkere herstel-eiwitshake aangereikt, een flesje water en wat ontbijtkoek. 

Maar met finishen is het nog niet afgelopen bij een Duinlopers-hardloopevenement. Dan begint het 2e onderdeel, namelijk de gezelligheid. Deze 5e editie hebben we een heuse Snert & Zopie-tent opgebouwd bij de finish. In deze Snert & Zopie-tent wordt de overheerlijke erwtensoep van Agnes volgens recept van haar moeder uitgedeeld. Ook kan worden gekozen voor een versgemaakte paprika-/tomatensoep uit de keuken van Martine. Men kan lekker zitten op bankjes en een fleecedekentje om zich heen slaan. Er is roggebrood met spek en er zijn kaasstengels. Langzaam maar zeker zet de schemer in. De deelnemers hebben een voldaan gevoel, de buik vol warme soep en rozige, gloeiende wangen. Tijd om de boel op te breken en huiswaarts te keren.

We bedanken alle hardlopers voor hun enthousiaste deelname. We bedanken onze vrijwilligers (Marion, Inge, Yvonne, Willem, Ben en Coos) voor hun onmisbare hulp. We bedanken All4Running voor de startnummers en de Start & Finish-vlaggen. En we bedanken de weergoden voor het mooie "snertweer". 

Tot weerziens bij de Duinlopers Snertloop 2017.
Of misschien al eerder bij één van onze andere evenementen:
24/11: Duinlopers Clinic Aquajoggen (Castricum)
11/12: Duinlopers Workshop Yoga4Runners (Heiloo)
28/12: Duinlopers Egmond Generale (Egmond aan Zee)
juni 2017: Duinlopers Zomeravond Strandloop (Egmond aan Zee)
nov 2017: Duinlopers Snertloop ('t Woud)

PS1: alle uitslagen terugzien? Klik hier!
PS2: de foto's staan inmiddels ook online. Klik hier voor alle foto's!