maandag 6 februari 2017

Wat is het nut en de noodzaak van loopscholing?!

Elke woensdag- en zaterdagochtend komt het voorbij in onze Duinloperstraining: de loopscholing.

Waarom doen we dat?

Om een goede hardlooptechniek te krijgen. En met een goede hardlooptechniek ga je efficiënter (en dus sneller) hardlopen én vermindert de kans op blessures.

Welke aspecten zijn daarbij van belang?

1. Coördinatie
Door loopscholingsoefeningen te doen, verbeter je je coördinatie. Door een betere coördinatie is je aansturing beter en loop je stabieler. Er zijn veel oefeningen te bedenken, waarbij je motoriek getraind wordt. Denk maar eens aan de tripling, de skipping, de pendelpas, het kaatsen, hakkenbillen. 

2. Balans
Naast dat je je coördinatie verbetert, zijn loopscholingsoefeningen ook gericht op het verbeteren van je balans. Een goede balans is noodzakelijk om blessures te voorkomen. Een leuke oefening is bijvoorbeeld de "frozen skippings". Dit is een kniehef waarbij je tussendoor stil blijft staan. Dus links, rechts, freeze!

3. Houding
Door loopscholingsoefeningen te doen, werk je aan je hardloophouding. Hierbij train je bijvoorbeeld je arm-inzet, knie-inzet en je voetlanding. Bij skippings let je er bijvoorbeeld altijd op dat je je knie omhoog brengt in een hoek van 90 graden, dat je voet recht onder je knie is en dat je tenen omhooggetrokken zijn naar je schenen/knie. 

4. Kracht
Naast coördinatie, balans en houding te trainen, werk je ook nog eens aan het versterken van je spieren. Doordat je sterker bent, zak je minder door je voeten, knieën en heupen. Hierdoor verminder je de kans op blessures en loop je ook nog eens sneller.

Loopscholingsoefeningen dragen dus bij aan het verbeteren van je coördinatie, balans, hardloophouding en kracht.

Bron: www.girlslove2run.com