maandag 20 maart 2017

Hardlopen in de regen

Hardlopen in de regen lijkt geen pretje.  Maar soms ontkom je er niet aan. Als het al regent voordat je met je training begint, is het de eerste meters behoorlijk slikken. Maar als je eenmaal op stoom bent, valt het meestal reuze mee en is het soms ook gewoon lekker.  

Wat trek ik aan als het regent?
Als het regent is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de regen je lichaam niet kletsnat maakt. Dit kun je doen door het 3-lagen systeem te hanteren. Dit houdt in dat je 3 lagen kleding over elkaar hebt (bovenlichaam). De buitenste laag is een windjack. Daaronder doe je 2 lagen -bij voorkeur ademende- kleding: een hemd en een shirt. Zo kan de warmte en het vocht afgevoerd worden en blijft je lichaam redelijk warm. Doe een lange hardloopbroek aan.

Het is persoonlijk of je een pet opzet om de regen wat uit je gezicht te houden. Als je brildragend bent, is een pet met klep zeker aan te raden.

De hardloopschoenen zullen na een tijdje hardlopen in de regen wat gaan soppen; het kan dan helpen om je veters iets strakker te strikken.

Waar moet ik op letten als ik hardloop in de regen?
Zorg ervoor dat je niet onderkoeld raakt. Met name als het ook waait, is het belangrijk om dat windjasje als buitenste laag te dragen. Afhankelijk van de temperatuur draag je 2 of 1 laagje onder het jasje.

Wees voorzichtig in het verkeer. Iedereen heeft enigszins beperkter zicht als het regent. Wees alert op eventuele gladheid in de bocht van natte en bladerige klinkerstraten.

Als je loopt met je mobiel, doe deze uit voorzorg in een plastic zakje zodat deze droog blijft. Ook onder een jasje kan deze nog te vochtig worden.

Word ik verkouden als ik hardloop in de regen?
Van hardlopen in de regen word je niet zo maar verkouden. Zolang je bezig bent en op temperatuur blijft is er niets aan de hand. Maar, als je nat bent en je gaat echt lang stilstaan dan kun je te snel afkoelen. Zorg dat je warme, droge kleding meeneemt die je na afloop van de training kunt aantrekken. Of, als je hardlopend naar huis gaat, stap dan meteen lekker onder de warme douche. 

Ren je sneller in de regen?
Er zijn voordelen aan regen. Je krijgt het bijvoorbeeld niet snel te warm. Je lichaam hoeft geen energie te verspillen aan het afkoelen van het lichaam. Vaak zit er met regen ook meer zuurstof in de lucht aangezien regen uit water bestaat en water uit zuurstofmoleculen. 

Is hardlopen in de regen gezonder?
Sommige hardlopers beweren dat hardlopen in de regen juist extra gezond is. Een van de redenen is dat er minder schadelijke stoffen en gassen in de lucht zitten.