maandag 13 maart 2017

Hardlopen met ontspannen onderbenen

Dat klinkt haast paradoxaal als je het over hardlopen hebt. Maar tóch is het belangrijk om je onderbenen tijdens het hardlopen zoveel mogelijk te ontspannen. En met onderbenen bedoelen we ook de enkels en de voeten. Ontspannen onderbenen tijdens het hardlopen dragen bij tot een efficiëntere manier van hardlopen en helpen blessures, zoals bijvoorbeeld shin splints/scheenbeenvliesontsteking, voorkomen. Deze "techniek" of visie komt uit chi running.

Maar hoe loop je hard met ontspannen onderbenen? Dat vergt aandacht en oefening. Want voor je er erg in hebt, loop je hardlopend toch met meer spanning in de onderbenen en til je je voet niet op maar zet je af. Die ontspannenheid kun je het beste eerst ervaren door stilstaand of wandelend te oefenen en te voelen.

Oefening stilstaand:
Ga op een rand of brede trede staan. Of op een opstapje voor een spiegel zodat je ziet wat je doet. Terwijl je op één been staat, schud je je andere been los. Je voet hangt ontspannen met de tenen naar beneden.Vervolgens til je zo je hiel en been op terwijl je voet losjes en ontspannen naar beneden hangt.

Vervolgens doe je hetzelfde maar nu zónder opstapje.
Je staat in de goede houding (actieve houding, rechtop!). Je loopt op de plaats waarbij je het been dat je optilt ontspant. Je voet hangt los, de tenen naar beneden. En als je voet weer naar de grond gaat, raken je tenen eerst de grond en de rest komt vanzelf.
Oefen dit en voel dit.

Oefening terwijl je wandelt
Je wandelt in een rustig tempo met de focus op losse enkels en kuiten. En een ontspannen voet. Gaat dit goed dan kun je het wandeltempo voorzichtig wat opvoeren.

Oefening terwijl je "hardloopt"
Wil je het hardlopend oefenen, begin dan met hardlopen op de plaats. Je onderbenen en voeten zijn los en ontspannen. En bij de landing komen eerst je tenen op de grond en dan volgt de hiel. Blijf focussen op ontspanning.
Een volgende stap is rustig hardlopen. Vanuit je rechte houding hel je naar voren en loop je rustig 10 tot 20 meter. Bij elke stap til je je voet aan de achterkant op (je zet niet af!). Focus op en voel de ontspanning bij elke pas.

Houding
Hellen

Voet optillen