zaterdag 8 juli 2017

Zomerse Zomeravond Strandloop 2017

Het zit er weer op, de Duinlopers Zomeravond Strandloop 2017. En wat hebben we het weer ontzettend leuk en goed gehad. Met alleen maar leuke hardlopers, ruim 60 deelnemers. En met hartstikke goed zwoel zomeravond weer: zon, 20 graden en een verfrissend  briesje.


De deelnemers
Rond 19.00 uur meldden de eerste lopers zich bij onze "administratie"; onze Marion en Yvon op campingstoeltjes achter een campingtafeltje met een sluitende deelnemerslijst, startnummers en wisselgeld. Naast Duinlopers doen er ook altijd veel niet-leden mee aan onze zomerloop. We hebben een trouwe groep enthousiaste Hylas-lopers, wat oud-Duinlopers en net als vorig jaar een leuke groep slechtziende en blinde lopers uit het team Running Blind. Elk met zijn/haar eigen buddy voor de avond. Martine en Agnes gingen rond met een rol breed plakband en een schaar: voor iedereen die niet genoeg of helemaal geen veiligheidsspelden had meegenomen om het All4Running-startnummer trots op de buik te spelden was dit een prima alternatief.

Het parcours
Het parcours van de 5km was hetzelfde als vorig jaar. Eerst een stukje richting Egmond aan Zee-centrum, daar het strand af en dan via de weg heuvel op langs de vuurtoren, over de boulevard terug en bij Egmond-Noord het strand weer op, lángs de finish gaan (mentaal een dingetje) op naar het keerpunt ergens tussen Egmond en Bergen. Dat was voor de meesten nog weer een keer een mentale uitdaging. Hardlopen naar een zichtbaar punt geeft houvast en richting, maar het zelf geknutselde Duinlopers-keerpuntvlaggetje kon men pas van dichtbij ontwaren. Dat gaf drukte in het hoofd: "waar is dat keerpunt? hoe ver zal het nog zijn? zijn we niet al te ver? zijn we er niet per ongeluk aan voorbij gelopen?"
Eenmaal aangekomen bij hét keerpunt en nu écht op weg naar de finish herkreeg iedereen nieuwe energie en ging die laatste 1,5km over het strand veel makkelijker dan op de heenweg.
Zo zie je maar weer hoe sterk de mind is en hoe dat zich vóór of tégen je kan keren. Niet voor niets hebben we het tijdens onze Duinlopers trainingen weleens over onze "mentale conditie", ons mentale uithoudingsvermogen.

De 10km (10,4km om precies te zijn) voerde net als voorgaande jaren helemaal over het strand naar Bergen aan Zee. Een noordwesten wind (kracht 3-4) betekende op de heenweg tegenwind en op de terugweg het windje in de rug. Dat ligt psychologisch lekkerder dan andersom.
Het strand liet zich niet voor iedereen makkelijk lezen. Zelden is de rechte lijn over het strand om van A naar B te komen ook de slimste of meest energiezuinige lijn. Geen kilometer op het strand is voor de hardloopvoeten hetzelfde; een geul die twee mooie harde zandplaten van elkaar scheidt is nog weleens een spelbreker. Of de getijribbels in het zand maken het lopen extra uitdagend.
In Bergen aan Zee maakte iedereen de bekende lus door het dorp. Voor onze Running Blind-lopers én buddy's altijd een uitdaging in verband met stoepen, drempels en veel verschillende kleuren stenen. De slechtzienden zien genoeg om te zien dat de kleuren verschillen, maar zien onvoldoende goed om te zien of het drempels of stoepen of andere oneffenheden in het wegdek zijn. Hard werken en goed communiceren dus voor de onmisbare buddy's. Omwille van deze specifieke groep hardlopers hadden we de 10km-route iets aangepast; de "ingewikkelde" strandafgang -houten platen met dwarslatjes- bij Bergen aan Zee-Noord hadden we omgeruild naar de centrale strandafgang: vlakke betonplaten. Daarna kon iedereen beginnen aan de terugweg.
Running Blind buddy Paul Dirks heeft een mooi hellicopterviewfilmpje van het parcours.  Klik op deze link en "relive" het rondje dat je vrijdagavond gemaakt hebt.

Cheering zone
Net als voorgaande jaren vormden de twee All4Running beachvlaggen weer de finish. En deze keer aangevuld met een Running Blind-vlag. Voor een beetje extra uitdaging, stond de finish natuurlijk net niet op het harde zand. Iedereen moest die laatste (100?) meter dus nog stevig door het zwaardere zand ploeteren om over de eindstreep te gaan. Maar iedere deelnemer wist zich verzekerd van genoeg enthousiaste aanmoediging en gejuich door de supporters én de mede-hardlopers dat iedereen ook die laatste meters tot het gaatje gaat en alles gaf.

Ieders eindtijd werd ouderwets met een eenvoudige stopwatch opgemeten en ouderwets met het handje genoteerd op een papieren lijst. Natuurlijk ging je voor een mooie tijd, en zeer waarschijnlijk heb je 'm iets sneller proberen te lopen dan de vorige keer, maar we hopen dat je vooral en bovenal genoten hebt van het rondje, de zilte zeelucht, het mooie uitzicht, het lekkere weer en de gezellige mensen.

De snelste lopers
Tóch noemen we altijd wel de winnaars, de snelste lopers, op de twee afstanden.
Op de 5km was de snelste heer een jongen van 12 jaar: Sil Keijser finishte in 28.11 De snelste dame op deze afstand was iemand die -op de valreep notabene- voor het eerst mee deed met onze Duinlopers Zomeravond Strandloop: Vanja Walstrik. Zij zette een tijd neer van 28.32

Op de 10km hebben we een nieuwe snelste heer. Ook hij deed op de valreep mee met onze loop: Joost "zonder achternaam". Slechts 49.48 had Joost nodig om de eindstreep aan te tikken. De snelste vrouw is onze trouwe "Vriendin van de Duinlopers", iemand die met al jaren met al onze evenementen mee doet, Roos Verwer. Zij finishte in 55.27
Alle uitslagen vind je hier

After-Run
Kenmerkend voor een Duinlopers hardloopevenement is de "after-run"; eerst de sportieve inspanning,  dan de gezellige nazit. Bij de finish kreeg elke deelnemer een medaille omgehangen, kon hij het eventuele vochttekort aanvullen met een flesje zuiver Duinloperswater en de suikers op peil brengen met een handje winegums of een plakje ontbijtkoek. Maar ook kreeg elke deelnemer een consumptiebon waarmee men iets te drinken kon bestellen bij Strandpaviljoen Noordhoek.

En wat is nu het allermooiste van een Duinlopersloopje? Iedereen moedigt elkaar aan, support en helpt elkaar om daarna mét elkáár ieders overwinning te vieren.
Samen uit (samen starten)- samen thuis (samen borrelen).

Woorden van dank
Woorden van dank mogen niet ontbreken na deze sportieve en gezellige avond.
Dank jullie wel hardlopers dat jullie weer met zovelen hebben meegedaan. Dank jullie wel vrijwilligers (Marion, Yvonne, Karin, Elyn en Inge) dat jullie ons weer zo goed hebben geholpen; zonder jullie immers geen Duinlopers evenement. Dank ook richting All4Running die elke keer weer onze startnummers sponsort. En dank voor Strandpaviljoen Noordhoek voor hun gastvrijheid.

Wil jij nu ook hardlopen bij een loopgroep? Doe dan eens een keer (gratis) mee met onze wekelijkse maandagavond, woensdagochtend, zaterdagochtend Duinloperstraining. Dan kun je ervaren hoe het is om in onze groep te lopen, of het klikt en of er binnen onze loopgroep lopers van ongeveer hetzelfde niveau zijn. 

Tot slot ...
Het eerstvolgende Duinlopers-hardloopevenement is onze jaarlijkse Duinlopers Snertloop 2017
We hebben de datum nog niet definitief, maar denk deze editie aan een zondag in november (zeer waarschijnlijk 12 november 2017).

LIKE vooral onze Facebookpagina; dan ben je als eerste op de hoogte van het laatste Duinlopersnieuws en onze extra activiteiten.

PS 1: we zijn hard aan het werk om ook de foto's zo snel mogelijk op onze website te krijgen. 

PS 2: Running Blind is altijd op zoek naar buddy's. Lijkt het je wat om buddy te worden bij Running Blind, laat het ons weten. Dan brengen wij je in contact met onze Eveline Smits.