woensdag 17 januari 2018

Egmond 2018 en haar Duinlopers

Jenny en Kim samen over de finish! 
Het zit er op, de Kwart en Halve van Egmond is gelopen en de EPE is gefietst. En wat hebben veel Duinlopers meegedaan met dit grootse en grootste sportieve evenement in ons hardloopgebied.

Egmond Pier Egmond 2018
Op een zeer grijze zaterdag 13 januari, onder verder prima weersomstandigheden, debuteren ons Patricia, Laura en Annemieke op de strandrace EPE. Op de mountainbike 38km knallen over het strand tot aan de pier in Velsen Noord. Vervolgens over de pier naar Wijk aan Zee waar een klim van 500 meter wacht met een stijgingspercentage van 8% voordat ze weer het strand opdraaien. In Castricum aan Zee wacht hen nog een aantal uitdagingen: steil omhoog het strand af, via trappen naar het parkeerterrein en daarna over de strobalen weer het strand op op weg naar Egmond aan Zee waar gefinisht wordt op de boulevard. Dit is niet voor mietjes.

Groot respect voor deze Duinlopers die voor de gelegenheid een andere tak van sport bedrijven. Ons Patricia komt er zelfs mee op TV; een prachtig shot van een paar minuten waarin te zien is hoe zij stug doortrappend vooral mensen inhaalt en zelf niet (of nauwelijks) ingehaald wordt.

Patricia heeft voor deze 38km lange strandrace slechts 1.47.58 nodig. Annemieke doet er 2.04.15 over en Laura legt de afstand, samen met haar hubbie, af in 2.19.10.

Pop Up Duinlopers Egmond Basecamp-vooraf
Op zondag 14 januari, vanaf 09.30 uur is er in het Pop Up Duinlopers Egmond Basecamp open. (de bieb in de Prins Hendrikstichting, ook wel bekend als het Zeemanshuis). En is er direct volop reuring van Duinlopers die, al dan niet met meegebrachte loopmaatjes, zich komen verkleden. Tussen de rekken met boeken is men druk met veiligheidsspelden, opengeknipte vuilniszakken en kopjes thee. Grote luxe is het schone toilet dat alle lopers (en fans) ter beschikking staat.

Kwart van Egmond 2018
Op de dag van de Kwart en Halve is zon beloofd. Deze prikt helaas pas in de middag door het wolkendek heen. Het is vooraf en achteraf vooral grijs, grauw en guur weer voor onze hardlopende Duinlopers.

Maar liefst 12 Duinlopers doen mee met de Kwart en wat loopt iedereen goed. Het strand ligt er 's ochtends prachtig breed en hard bij. De wind is in de rug. De strandopgang is qua zand niet al te mul. De bulten op de Middenweg blijven kuitenbijters. En wat "opeens" ook opvalt is het valse plat op de Van Oldenborghweg ... er komt geen eind aan. Iedereen is voorbereid op de Bloedweg: bij iedereen weerklinkt "kleine pasjes, knieën optillen, borst op en gebruik de inzet van je armen voor een opwaartse energie" in het hoofd.

Ons Olleke is het aller snelst op deze afstand: in slechts 56 minuten en 23 seconden gaat zij fris en fruitig over de finish. Haar zus Liselotte volgt haar op de hielen met een eindtijd van 58.15. Karin V. en Jeroen houden hun tijd ook onder het uur. Karin finisht in 59.12 en Jeroen in 59.57. Dan ons Agnes, gedreven en volhardend legt zij deze afstand af in 1.00.47. Martine heeft iets meer nodig. Vanwege een "zweepslag" in haar enkel (op het 3km punt al) kan zij het tempo van Agnes niet tot de finish bijbenen. Desalniettemin komt ze in 1.02.01 over de eindstreep. Leontien rent ook lekker door en zet een tijd van 1.05.40 neer. En hoe leuk is het dat vriendinnen Kim en Jenny (red: Jenny is voor 3 maanden over uit China) samen deze mijlpaal volbrengen en samen finishen in 01.08.46. Een extra knappe prestatie als je weet dat Kim pas afgelopen maart 2017 via onze Duinlopers Opstarttraining met hardlopen is begonnen en Jenny enkel haar maanden in Nl. heeft kunnen trainen.
Ons Esther de B. laat zich de kop niet gek maken bij dit evenement en doet de Kwart "gewoon" weer en wel in een tijd van 1.11.26. Dan volgen onze debutanten Margreet en Annemarie. Margreet besloot pas na de Duinlopers Generale mee te doen en zie hier: haar eerste officiële medaille kan ze om haar nek hangen. Annemarie was goed voorbereid en loopt als een diesel; eenmaal op gang, gaat ze stug door. Beiden finishen in 01.15.31 resp. 01.15.32. Natalie heeft qua gezondheid gekwakkeld in december en heeft daarom maar weinig kunnen trainen. Ondanks deze minimale voorbereiding staat ze toch aan de start op deze zondag. En ook zij finisht in een meer dan prima tijd van 1.17.34.

Halve van Egmond
's Middags starten onze Halve lopers. Het is opkomend tij en het strand ligt er voor de lopers beduidend minder gunstig bij dan 's ochtends. Het strand is smal en het zand is mul. De 7 strandkilometers naar Castricum zijn zwaar.

Desondanks lijkt ons Patricia die 7km, maar ook de 14km daarna haast huppelend af te leggen. Haar eigen reactie na de finish: " ik vond het strand heulll zwaar, pfff ... vet mul". Ze finisht in 2.01.14. In het combi-klassement Local Heroes wordt ze 59ste!!
Kristel is ziek geweest eind december en dat voelt ze in haar lichaam. Vanaf het 15km-punt wordt het zwaar voor haar. Bij het 19km-punt, bovenaan de Bloedweg roept ze naar Agnes en Martine "ik kan niet meer". Haar uiteindelijke eindtijd correspondeert niet met haar gevoel; ze finisht in een mooie 2.04.48. Marion K. is ook een last minute beslisser. Ook zij wist op 29 december nog niet dat ze de Halve zou meedoen, maar na de Duinlopers Egmond Generale op de 30ste weet ze dat ze dit kan. Haar eerste Halve legt ze af in een mooie tijd van 2.08.41. Femke is getraind en ervaren én jarig op 14 januari; wat een cadeau aan jezelf om je allereerste halve marathon dan af te leggen in 2.09.15 en te concluderen dat dat goed te doen was. Toos, onze gastvrouw in ons basecamp, doet eveneens haar allereerste halve marathon en ze geniet volop, ook al is het best zwaar en gaat het niet vanzelf. Haar eindtijd is een mooie 2.16.47.
Annemieke heeft het strandfietsen nog in de benen als ze aan die 21,1km begint. Ze vond het "errug pittig", maar gaat stug en gestaag door tot aan de finish waar de klok op 2.23.49 wordt stilgezet.
Eelco, in maart 2017 het hardlopen via onze Opstarttraining weer opgepakt, bijt zich vast in 21,1km Zeer voldaan komt hij na 2.28.52 over de finish. Het waren "loodzware km's", maar wat kan hij trots op zichzelf zijn. Laura, ook deelneemster aan het combi-klassement,  is naar eigen zeggen op het strand minstens "3x overleden". Naast de fysieke belasting ligt er halverwege die 21,1km daarmee een mentale uitdaging. En Laura houdt wel van uitdagingen ;-), ze finisht in 2.30.35.

Pop Up Duinlopers Egmond Basecamp
Het is een heerlijke uitvalsbasis om na gedane inspanningen naar terug te keren; het is er warm, een overheerlijke kippensoep pruttelt op een warmhoudplaatje, er ligt door Toos' echtgenoot eigenhandig vers gebakken stokbrood en er zijn loopmaatjes om ervaringen mee uit te wisselen.

Supporters
Hoe leuk was het dat er zoveel supporters langs de route stonden. En als die supporters dan bekenden zijn, familie, vrienden, buren, collega's én je Duinloopmaatjes, dan is het nog specialer. Je naam horen geeft zo'n boost en je voelt je gesteund. Even "vlieg" je, vergeet je de zware benen, de onrustige ademhaling en de hoge hartslag.

Wij zijn hartstikke trots op onze dappere Duinlopers die zichzelf uitgedaagd hebben, die uit hun comfortzone zijn gegaan, die hun fysieke en mentale grenzen hebben verlegd. Wij zijn hartstikke trots op onze Duinlopersupporters die het grijze, grauwe en gure weer hebben getrotseerd voor die korte momenten dat een bekende langsholde. Wij bedanken onze Toos dat zij ons Basecamp heeft gefaciliteerd, soep heeft gemaakt en stokbrood heeft laten bakken. Kortom, jullie zijn allemaal toppers!

En nu?
We blijven wekelijks duintrainen met elkaar. We organiseren weer onze Duinlopersactiviteiten. Denk aan onze Zomeravond Strandloop en onze Snertloop (data volgen z.s.m.). Er zit weer een TrailClinic in de pijplijn. We denken na over een Early Bird Breakfasttraining (incl. ontbijt). Run & Yoga komt vast ook weer voorbij. Is er belangstelling voor een AED/Reanimatie-avond? Willen we voor het zomerreces een BBQ doe? Kortom, het bruist van de ideeën en het borrelt in ons hoofd.
Houd onze website én onze Facebookpagina goed in de gaten.
En ondertussen ... duintrainen we gewoon door met elkaar.

Tot zaterdagochtend, maandagavond, woensdagochtend!

PS: de eindtijden staan hier nog eens op een rijtje.