donderdag 11 januari 2018

Run your world op 14/1/18


Run Your World: zondag 14 januari a.s. is voor een heel aantal dappere Duinlopers "de dag die ze wisten die ging komen". De dag van de Kwart of Halve van Egmond.

De Kwart en Halve marathon van Egmond staan altijd garant voor 10,5km resp. 21,1 km zwoegen en ploegen. Over asfalt en duinen. Dwars door mul zand en scherp helmgras. Klimmen op de Bloedweg en -de halve marathonlopers- omhoog langs de Van Speijk Vuurtoren. Maar... jullie hebben de km's in de benen, de conditie op orde en het parcours verkend. Dat gaat dus helemaal goed komen. 
En, we hebben dit jaar een exclusief voor onze deelnemende Duinlopers een Pop-Up Duinlopers Egmond Basecamp. 
Pop-Up Duinlopers Egmond Basecamp
Dit jaar heeft onze Toos geregeld dat onze Duinlopers -exclusief- terecht kunnen in de bibliotheek van de Prins Hendrikstichting in Egmond aan Zee. Hier kun je je fiets parkeren, je omkleden, je spullen -veilig- achterlaten, een plasje doen, vooraf een thee/koffie drinken en achteraf een kopje soep nuttigen en heroïsche verhalen uitwisselen met je loopmaatjes.

Adres: Voorstraat 41.
Let op: je gaat via de hoofdingang naar binnen (svp voeten vegen) en vervolgens linksaf de gang in. Je ziet de bibliotheek aan de linkerkant. Van buiten is de ruimte van de bibliotheek te herkennen aan de oranje biebstickers op de ramen. 

Getij:
Het getij is deze 2018-editie gunstig: het is om 10.36 uur laag water. IJs en wedverdienende ligt er dus een mooi breed strand voor in elk geval de Kwart-lopers, maar ook de Halve-lopers krijgen in principe geen natte voeten.
Weer:
Het weer is eveneens best gunstig. Zoals de weergoden het nu voor ogen hebben wordt het een bewolkte dag, maar piept de zon zeer waarschijnlijk zo nu en dan door het wolkendek. De temperatuur komt uit op zo'n graad of 4-5. De wind waait licht uit zuidoostelijke richting, kracht 3; schuin in de rug dus.Eigenlijk gewoon prima hardloopweer.   
Gezond:
Welnu, in die laatste dagen op weg naar Egmond is het (zoals eigenlijk altijd natuurlijk) belangrijk om:
 • gezond te eten; lekker veel groenten
 • extra te drinken, thee of water 
 • op tijd naar bed te gaan 
Tips voor dé dag zelf:

 • Ontbijt zoals je altijd ontbijt, voordat je gaat hardlopen. Neem een krentenbol (of gevulde koek) mee voor na afloop (kwart-marathon) of vooraf (halve marathon) als extra "benzine" (jullie starten tenslotte rond lunchtijd).
 • Ga op de fiets; dit is een ideale warming-up voor het lichaam. En na afloop trap je de verzuring van de prestatie weer lekker uit de benen. Het scheelt spierpijn the day after.
 • Neem (extra) warme kleding mee voor na afloop; dat is écht een kado aan jezelf.
 • Doe lekkere warme schoenen/laarzen aan, neem je hardloopschoenen in een tasje mee. Zo voorkom je vooraf én achteraf koude voeten.
 • Doe een muts op als je naar Egmond gaat. Je verliest de meeste warmte via je hoofd. Ook lekker voor na afloop: je wilt het niet koud krijgen.
 • Je kunt een regenponcho meenemen en aantrekken als je richting het startvak gaat; ideaal om je te beschermen tegen de wind als je nog even moet wachten. Nét voor de start trek je het uit en laat je het in het startvak achter.
 • Trek een (Duinlopers)shirt- of windjasje aan. Denk wel aan 2 lagen en iets met lange mouwen.
 • Denk aan de veiligheidsspelden om je startnummer mee op je buik te spelden.
Agnes en Martine doen zelf mee aan de Kwart, maar staan later op de dag ergens langs het parcours van de Halve (Bloedweg of de weg richting Hotel Zuiderduin) om iedereen aan te moedigen. 

Doe jij niet mee, maar wil je wel graag je loopmaatjes aanmoedigen? 
Sluit dan vooral aan waar wij staan en vorm met ons een heuse "Duinlopers Cheering Zone".

NB: zaterdagochtend 13/1 is er gewoon DuinlopersTraining. En doen we na afloop de Nieuwjaarskoffie bij Gasterij Nieuw Westert.