dinsdag 1 november 2011

Nieuwe schoenen! Wanneer?

Er gaan veel verhalen rond over het aantal kilometers dat een hardloopschoen meegaat.
Dat varieert van 800 tot 1500KM. Als we uitgaan van een gemiddelde dan is 800KM erg snel en dat getal zal eerder commercieel dan functioneel bepaald zijn. Aan de andere kant is 1500KM wel erg lang; de kans op blessures neemt toe en de overstap naar een nieuwe schoen is een grote verandering.

In de praktijk lijkt gemiddeld 1100 tot 1200KM voor Heren en 1300 tot 1400KM voor Dames verantwoord. Echter, er zijn een aantal redenen om hiervan af te wijken en de schoen eerder te vervangen.Bijvoorbeeld bij een loper die zeer sterk op de achter-/buitenkant van de schoen landt of juist op de voorvoet; dit deel van de schoen wordt dermate zwaar belast dat het de levensduur van de schoen zal verkorten.

De verantwoorde kilometrage kan dus per loper sterk verschillen. Advies is om enkele honderden kilometers voordat de schoen echt op is een paar nieuwe schoenen aan te schaffen. Als je een groot verschil ervaart tussen het gevoel met de oude en de nieuwe schoenen, gebruik dan de oude niet meer. Merk je weinig verschil dan kun je de schoenen afwisselend gebruiken.

Met andere woorden: beter te vroeg dan te laat.