vrijdag 28 juni 2013

Afvallen met hardlopen!

Hoewel het Hollandse weer nog nauwelijks aanleiding heeft gegeven onszelf in bikini of zwembroek te hijsen, staan we tóch aan de vooravond van het zomerreces: vakantie.


En betekent vakantie dan ook vakantie van hardlopen?
Een reden om in de vakantie te blijven hardlopen kan ingegeven worden door de wens te willen afvallen of in elk geval niet zwaarder te worden. Want hardlopen en afvallen is een prima combinatie. Logisch, want bij afvallen hoort beweging en met hardlopen ben je volop in beweging. Uit onderzoek van ASICS blijkt dat 54% van de hardlopende Europeaan hardloopt om af te vallen. Nederlanders bijvoorbeeld, hopen zelfs 9,5 kg af te vallen door middel van hardlopen.

Cardiotraining:
Als je  hardloopt, wil je een zo hoog mogelijke vetverbranding bereiken. Net als bij alle andere sporten geldt ook bij hardlopen dat de hartslag hierbij een belangrijke rol speelt. Voor een zo hoog mogelijke ververbranding is het namelijk belangrijk dat de hartslag tijdens het trainen binnen een bepaalde zone blijft. Dit wordt ook wel cardiotraining genoemd.

Maar wat is dan een ideale hartslag voor vetverbranding? Algemeen wordt gesteld dat de ideale hartslag voor vetverbranding 45 tot 50 slagen onder je maximum is. Deze maximale hartslag verschilt per leeftijd maar kan -als globale vuistregel- worden vastgesteld op 220 minus de leeftijd.

Concreet betekent dit dat bij een langzame duurtraining, oftewel een langere afstand op een rustig tempo hardlopen, het lichaam vet gaat verbranden.

Conditietraining:
Als je op een hoog tempo gaat hardlopen, zul je minder (snel) afvallen. Het hart moet harder werken. Hiermee wordt vooral een verbetering van de conditie en verbranding van suikers en koolhydraten bereikt en wordt minder snel afgevallen.

Tot slot:
Voor het lichaam is het belangrijk dat beide trainingsvormen beoefend worden. Want met een betere conditie (op hoger tempo hardlopen met een hogere hartslag) is het bij een volgende training eenvoudiger om langer aaneengesloten op een laag tempo hard te lopen.

Voor goede afslankresultaten is het nodig regelmatig hard te lopen. Begin bijvoorbeeld 2 à 3 keer week en bouw dit rustig op naar 3 à 4 keer per week hardlopen. Tussendoor heeft het lichaam natuurlijk behoefte aan rust- en hersteldagen.

Vakantie training:
Doe je hardloopschoenen, -shirt, en -broek vooral in je reisbagage, want op een vakantiebestemming kun je ook prima  hardlopen.
In de wat warmere gebieden is de temperatuur in de vroege ochtenduren vaak heerlijk om het lijf in beweging te zetten. 34-45 minuten op een rustig tempo hardlopen is dan vaak al voldoende voor een portie vetverbranding.
En, door te gaan hardlopen ervaar je de directe omgeving van je campingplek, appartement of hotel vaak heel anders. Je bekijkt het dorpje, het platteland, het strand vanuit een andere invalshoek, je snuift andere geuren op, je hoort andere geluiden, je ziet het "gewone" leven ontwaken.
Na gedane arbeid is het dubbel genieten van die koffie of die verfrissende duik in zee of zwembad.

Kortom, het is écht de moeite waard om óók tijdens het zomerreces te blijven hardlopen.

(Bron: Runnersworld)

NB: via deze link van All4Running kun je gratis het eBook "Afvallen door hardlopen" downloaden.
"ja, hardlopen zorgt er inderdaad voor dat je makkelijker kunt afvallen! Maar er zijn wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden om niet gedemotiveerd te raken of door blessures moet opgeven. Dit zou je de "spelregels" van het hardlopen kunnen noemen. Wanneer je deze belangrijkste "spelregels" kent en toepast, dan krijg je vanzelf plezier in het lopen met als bijkomend resultaat gewichtsverlies. In het All3Running eBook onthult sportdiëtist Annet Brons deze regels en maakt ze een einde aan enkele hardnekkige mythen en fabels."