vrijdag 25 september 2015

Blessures voorkomen door krachtige spieren!

We hameren er met grote regelmaat op: met een sterk "powerhouse" (buik- en rugspieren) en sterke "beenstrekkers" (de dij-heffers) ga je beter en krachtiger hardlopen en verminder je de kans op blessures.


En wat te denken van sterke beenspieren? Deze beenspieren vangen iedere stap je gewicht op en zorgen bij iedere stap voor je voorwaartse snelheid. Krachtige beenspieren beschermen je tegen blessures. Krachtige beenspieren zorgen ook voor een betere doorbloeding en banden en pezen worden eveneens sterker. Het doen van krachtoefeningen is een investering die aan twee kanten rendement oplevert: krachtige spieren, versterking van pezen en banden en minder kans op blessures.

Squat
De makkelijkste manier om te werken aan krachtige beenspieren is door SQUAT oefeningen. Deze hebben we inmiddels aan onze trainingen toegevoegd (tabata 1-2-3-squat). Een variant die we binnenkort zullen introduceren is de squat oefening gevolgd door een kleine sprong. Hiermee worden de beenspieren voor het hardlopen getraind en met het afzetten en het opvangen van de sprong komen ook de kuiten, voetspieren, pezen en banden aan bod.

Balans
Bijna niemand heeft een perfecte loophouding waarbij het lichaam zich helemaal symmetrisch verhoudt. Als dit wel het geval is, zou dat veel schelen bij het voorkomen van blessures. Iets meer overhellen aan een kant is bij een km hardlopen nog niet zo erg. Ga je 21km afleggen dan gaat het scheve lichaamsgewicht, hoe licht ook, wel meetellen.

Zorg bij oefeningen ervoor dat je links en rechts gelijkwaardig ontwikkelt. Let er bij de afzet van je looppas op dat je de ene voet niet veel krachtiger gebruikt dan de andere. Alle factoren die de balans verstoren gaan doorwerken in blessures.

Hoe ontwikkel je balans? Door het doen van "lunges", oftewel uitvalpassen. En ook bij deze oefening snijdt het mes aan twee kanten: je werkt aan je balans en je versterkt tegelijkertijd je core stability (je "powerhouse").