woensdag 23 september 2015

Slapen is het nieuwe trainen!

Huh, slapen is het nieuwe trainen? Dat belooft wat.
Maar voordat je denkt dat je de hardloopschoenen niet meer aan hoeft te trekken om tóch een flinke duurloop te doen, helpen we je snel uit de droom.


Er zijn verschillende technieken om herstel te bespoedigen na een intensieve training. Goed eten. Voldoende drinken. Jezelf laten masseren. Of jezelf masseren met The Grid en/of The Stick. Maar ook ... SLAPEN! Onderzoekers van de Stanford Universiteit bestuderen al sinds 2002 het effect van slaap op prestaties. Eerst op zwemmers en later op een basketbalteam. Beide groepen gingen beter presteren.

Wat is het effect van slapen?
Als hardloper moet je voldoende tijd doorbrengen in de 3e en 4e slaapcycli (diepe slaap) van de nacht. Dat is de periode waarin het menselijk groeihormoon vrijkomt, waardoor weefsels in je lichaam gerepareerd en opgebouwd worden. Te weinig slaap kan dit proces tegengaan. Onvoldoende slaap kan ook je normale stofwisseling hinderen, waardoor je voorraad koolhydraten niet optimaal aangevuld wordt en je bij langere duurlopen te kort kunt komen.

Tips om langer te slapen:
Langer slapen, hoe doe je dat dan? Om de duur te verlengen, kan je beter het moment dat je gaat slapen in een paar dagen tijd geleidelijk vervroegen. Zorg er verder voor dat je er bepaalde gewoontes op na houdt.

Tips voor een betere nachtrust zijn:
Zorg ervoor dat je slaapkamer echt donker is, rustig en koel.
Houd er een vast ritme op na door steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden.
Gebruik ook in het half uur voordat je naar bed gaat een vast patroon.

Hoe lang slapen?
Wat is voldoende slaap? Toppers slapen zo ongeveer 10 tot 12 uur per dag en sommigen doen dan ook nog een middagslaapje. Met werk, trainen, kinderen, sociale verplichtingen, hobby's en huishouden is dat voor de recreatieve loper hoogstwaarschijnlijk veel te hoog gegrepen. Hoeveel uur jij exact nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke behoefte en leeftijd. Streef naar minimaal 7 uur per nacht.

Dus Dam tot Damlopende Duinlopers: na de prestatie van afgelopen zondag de hele week (extra) op tijd naar bed. ;-)

Bron: Runnersweb.nl