maandag 21 september 2015

Dam tot Damloop 2015

Van Dam tot Dam één groot sportief feest met 80.000 sportievelingen en een nog veel groter aantal supporters. Er werd dit weekend in en rondom AmsterDAM en ZaanDAM gewandeld, hardgelopen en gefietst.


Bij de avondeditie, de Dam tot Dam by night, gaan maar liefst 12.000 mensen van start. Allen gehuld in hetzelfde feloranje sportshirt. Een lang lint bewegende lichtjes slingert zich door Zaandam heen. En onze Natalie, Christina, Marion T. en Karin de V. zijn er bij! Zij hardlopen 5 engelse mijlen, oftewel 8km, en voelen zich lichtvoetig door alle enthousiast aanmoedigingen van het publiek, opgezweept door de muzikale beats en bassen en opgetild door licht en vuur.
Marion is weer back in the running business en finisht in een geweldige 49.01. Karin de V. loopt "under cover" en is onder haar eigen naam niet terug te vinden in  de Uitslagen. Inmiddels weten wij dat zij 56.16 nodig heeft gehad voor deze afstand. Natalie en Christina blijven het gehele parcours zij-aan-zij en komen na 56.40 over de eindstreep.

Op zondagochtend is het de beurt aan de 50.000 (!) 10 mijl-lopers. In de trein op weg naar Amsterdam is het al een (roze) feestje als Margret, Marion, Femke, Kristel, Patricia en Jeannet de coupé op stelten zetten en nog voor ze Amsterdam CS uit zijn al een knappe kerel opgepikt hebben. Het is nog onduidelijk wat ze vervolgens met hem gedaan hebben?! Om 10.30 is het in elk geval tijd voor serieuze zaken; iedereen heeft geplast en staat klaar in het Champion-startvak. Ze hebben zojuist de wedstrijdlopers Chepkirui en Kiptoo uitgezwaaid en hupsen de eigen benen warm.
Als het Champion-startschot klinkt, stappen de Duinlopers die meelopen in een businessteam net ín of úit de trein. Denk aan Agnes, Evelyn, Miranda, Ellis en Eveline.

Terug naar de Champion-starters: alle dames gaan voortvarend van start, de eerste km's nog wat zoekend naar het eigen duurtempo en preparerend om "de horde" IJ-tunnel zo goed mogelijk en energiezuinig "te nemen". Daarna is het nog slechts een kwestie van volhardend doorlopen naar de eindstreep. Met de nadruk op "volhardend" want 16,1km slechten is niet niks. Daarvoor heb je niet alleen de juiste fysieke conditie nodig, maar ook de mentale kracht om stug door te gaan, ook als het lichaam en/of de geest protesteert. Volharden tot "the job is done".

Halverwege de dag gaan onze business-starters van start, in duo's. Agnes en Evelyn starten samen, lopen ook heel wat km's met elkaar, maar uiteindelijk ligt het duurtempo van Agnes wat hoger dan dat van Evelyn. Ellis en Evelyn starten ook met elkaar en lopen de gehele afstand in elkaars kielzog. Miranda en dochter Daphne gaan ook zij aan zij van start, maar (mij is) nog onbekend of ze ook zij aan zij gefinisht zijn.

Onze Esther N. heeft deze editie van de DtD weer een hele andere opdracht; zij loopt voor businessteamTomTom als pacer, oftewel haas. Iedereen die in 1.40.00 wil finishen mag achter haar aanhollen. En volgens de Uitslagen heeft ze zich bijna exact aan haar tijdsopdracht gehouden; ze finisht in 1.38.58.

De 10 mijl DtD-wedstrijd wordt in 45.19 gewonnen door de 27-jarige Edwin Kiptoo, een supersnelle Keniaan met ragsmalle kuiten. Bij de dames zegeviert de Keniaanse Joyce Chepkirui. Zij heeft slechts 51.30 nodig om van startlijn naar finishstreep te hollen.

Onze Duinlopers lopen slechts fractioneel langzamer en bijna allemaal sneller dan in 2014. ;-)
Margret Wortel holt een minuut sneller dan in 2014: 1.24.13.
Marion Pruymboom verbetert haar eindtijd t.o.v. vorig jaar met maar liefst 4 minuten: 1.30.30. Femke Waasdorp komt als  3e Duinloper over de eindstreep en zij heeft 1,5 minuut sneller gelopen dan in 2014: 1.32.06.
De volgende in rij zijn Eveline Smits en Ellis den Hamer; beiden verbeteren hun tijd van vorig jaar met maar liefst 5 resp. 4 minuten: 1.32.38 (Eveline) en 1.33.34 (Ellis).
Patricia Hemmer kampte eerder deze week nog met een pijnlijke kuit, maar rust en massage hebben haar (i.c. de kuit) goed gedaan. Zij zet een tijd van 1.33.53 neer; 2 minuten sneller dan 2014.
Kristel Bakker volgt vlak achter Patricia en finisht in 1.34.26 en verbeter hiermee óók haar tijd van vorig jaar.
Esther N. "haast" een hele groep op een eindtijd van 1.40 en finisht in een knappe 1.38.58.
Agnes "haast" Evelyn Borkenhagen, die debuteert op deze afstand, voor het overgrote deel van de afstand en zet een tijd neer van 1.39.38.
Miranda Laan passeert na 1.45.06 de eindstreep.
Jeannet van der Krol heeft 24 seconden meer nodig en finisht in 1.45.30.
Evelyn Borkenhagen mag een knappe eindtijd van 1.48.53 in haar hardloopstatistieken noteren. Als kers op de taart wordt zij na afloop gefotografeerd en geïnterviewd door het NHD: "op het toppunt had ik een hartslag van 184. Dat was die adrenaline kick volledig waard."

Weliswaar een andere tak van sport, maar evenzeer een grote sportieve prestatie van een aantal Duinlopers is het volbrengen van de Dam tot Dam Wandeltocht: 20km wandelen is beslist geen sinecure. Ada Duim, Marielle Duim, Marianne Koenz en Monique de Graaf hebben het gedaan.
Voor Monique was één medaille in een weekend overigens nog niet genoeg. Op zondag heeft zij de Dam tot Dam FietsClassic gefietst. Ze heeft maar liefst 62km weggetrapt (in 2,5 uur).

Na deze knappe individuele prestaties, na deze geweldige belevenis, is het nu tijd voor het nog grotere genieten. Met de ogen gesloten, in horizontale positie en een unieke medaille om je nek alles nog eens herbeleven: de geluiden, de kleuren, de geuren, het gevoel, de pijn, de euforie ...

Woensdag- en zaterdagochtend is er in het duin volop gelegenheid voor een gedegen "evaluatie" en onderwijl lopen we de mogelijk nog wat stijve spieren lekker soepel en los.

Alle uitslagen op een rijtje vind je hier.

NB: heb je wel meegedaan met de Dam tot Damloop maar lees je niets over jezelf terug, laat het mij dan weten via deduinlopers@gmail.com. Dan neem ik je uiteraard direct op in de Duinlopers annalen.