maandag 1 februari 2016

Hardlopen is LEUK!


Duinlopers Opstarttraining
Onze Duinlopers Opstarttraining is speciaal bedoeld voor hen die graag willen beginnen met hardlopen, maar nog geen ervaring of conditie hebben óf uit de running zijn geweest als gevolg van een blessure. In 6 trainingen werk je toe van 1 minuut naar 20 minuten hardlopen. De training duurt ca. 1.15 uur. Na deze 6 trainingen kan aangesloten worden bij de reguliere Duinloperstrainingen op woensdagochtend (09.00 uur)  en/of zaterdagochtend 09.30 uur.


Bij voldoende belangstelling (minimaal 6 deelnemers) starten we vanaf zaterdagochtend 13 februari a.s. met een Duinlopers Opstarttraining.
Data: 13/2, 20/2, 12/3, 19/3, 26/3, 2/4
Verzamelen: PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg, Egmond-Binnen
Aanmelden: deduinlopers@gmail.com

Duinlopers, reguliere duintrainingen
Een keer  gratis "op proef" mee met de Duinlopers? Dat kan altijd. 
Kom op een woensdagochtend (09.00 uur) of zaterdagochtend (09.30 uur) naar ons verzamelpunt op het PWN-Parkeerterrein aan de Oude Schulpweg / Egmond-Binnen en duinloop met ons mee. 
Als je je van te voren aanmeldt, weten we dat we je kunnen verwachten. Stuur daarvoor gewoon email naar: deduinlopers@gmail.com



Want, hardlopen is LEUK!


  • Het geeft een gevoel van vrijheid; je kunt overal en op elk tijdstip hardlopen. Het enige dat je nodig hebt zijn je hardloopschoenen. 
  • Het geeft een gevoel dat je leeft: je gaat door pijn en vermoeidheid en werpt alle overbodige ballast van je af om je ware "ik" te worden.
Wil jij starten met hardlopen en ervoor zorgen dat je blijft hardlopen? Wil je niet bij de overgrote meerderheid horen die binnen drie weken al weer stopt? Overweeg dan aansluiting bij een loopgroep.

Er zitten veel voordelen aan het samen lopen:

  • motivatie
  • vermindering stress
  • vriendschappelijke concurrentie
  • variatie in de training
  • veiligheid
  • vergroten zelfvertrouwen

Motivatie
Het eerste vanzelfsprekende voordeel is dat je meer gemotiveerd bent om te gaan sporten. Je wilt namelijk niet je trainingsmaatjes op je laten wachten of teleurstellen. Samen lopen maakt hardlopen socialer, het is nou eenmaal moeilijker om iemand anders teleur te stellen dan jezelf teleur te stellen.
Samenlopen is dus een goede motivator om door te zetten.

Samen hardlopen vermindert de stress
Een ander voordeel is dat je minder stress zal ondervinden. Als je tijdens het hardlopen rustig met een loopmaatje kan praten, loop je verder en makkelijker en kan je er meer van je training genieten. Stress wordt vaak veroorzaakt omdat sporters zichzelf gek maken met de doelen die ze voor zichzelf stellen. Door met een groep te lopen help je elkaar met meer plezier de training door en ga je trainingen zien als een sociaal gebeuren in plaats van een last.


Vriendschappelijke concurrentie
Of je nu wilt of niet, als je loopt met een groep kun je soms een beetje een wedstrijdgevoel ervaren. Zonder twijfel heeft bijna iedereen in de loopgroep hetzelfde gevoel; je wilt niet achterblijven en zeker niet bij dat loopmaatje met een vergelijkbaar niveau. Onderdruk deze gevoelens niet, maar probeer er gebruik van te maken. Dit komt je hardloopprestaties alleen maar ten goede.

Variatie door samen te lopen
Nog een voordeel van lopen in een loopgroep is dat je vaak meer variatie hebt in je trainingen. Niet alleen qua trainingsprogramma, maar ook de keuze die je hebt hoe intensief je dat trainingsprogramma afwerkt. De ene keer trek je je op aan een snellere loper, ga je tot het gaatje en een andere keer maak je het jezelf makkelijker en doe je het rustiger aan. 

Veiligheid
Een ander punt is veiligheid. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Als hardloper ben je soms extra kwetsbaar. Een gevaar ligt in uitputting door overschatting of onvoorziene weersomstandigheden. Loop je samen met een loopgroep dan ben je beter beschermd tegen deze omstandigheden en kun je langer doorlopen. Of zou er eens iets gebeuren, zoals een ongeluk of blessure, dan zijn er altijd de loopmaatjes die hulp kunnen bieden of inschakelen of je helpen thuis te komen.

Een ander punt is zelfvertrouwen
Veel mensen die beginnen met hardlopen zijn geneigd zichzelf niet als hardloper te zien. Ze zijn een beetje onzeker over hoe ze eruit zien tijdens het hardlopen en hoe ze hardlopen. Met anderen in een groep rennen is de beste manier om deze onzekerheid te overwinnen. Sluit je aan bij een loopgroep en al snel zul je je een echte hardloper voelen.

Tot slot over hardlopen in een loopgroep
Hardlopen is een solo sport, maar een loopgroep zorgt ervoor dat je de nadelen van een solo sport wegneemt en de voordelen van een groepssport toevoegt. Deze voordelen zijn vriendschap, morele steun en teamspirit. In de begin van de mensheid liepen mensen ook al samen in groepen om grote afstanden af te leggen, het zit in onze natuur om samen te lopen. Of het in die tijd was om een olifant na te jagen of nu om een goede conditie op te bouwen, maakt eigenlijk weinig verschil.

Als je nieuw bent, ga dan eerst een keer "op proef" mee met de loopgroep, zodat je kunt ervaren of het klikt en of er binnen de loopgroep lopers van ongeveer hetzelfde niveau zijn. Lopen in een loopgroep is uiteindelijk het leukst als je omringd wordt door mensen met dezelfde hardloop-mindset.
En als je dat vindt, dan zul je de genoemde voordelen aan den lijve ondervinden: motivatie, vermindering stress, vriendschappelijke concurrentie, trainingsvariatie, veiligheid en zelfvertrouwen.
(Bron: Ward de Rooij/www.loopland.nl)