donderdag 17 maart 2016

Minder snel? Hoe zou dat kunnen komen?

Wil jij elke wedstrijd een PR lopen? En is dat realistisch?
Het antwoord op de eerste vraag is voor iedereen persoonlijk. Het antwoord op de tweede vraag is: nee.

Er is echter een verschil tussen niet elke keer een PR lopen en merken dat je tijden achteruit gaan. Als dat laatste aan de hand is, wat kan daarvan dan de oorzaak zijn?






Drie mogelijkheden:
1. Je loopt te veel (wedstrijden)
2. Je trainingsprogramma helpt je niet vooruit
3. Je wordt ouder

1. Je loopt te veel (wedstrijden)
Hardlopen op de toppen van je kunnen is lastig en herstel is onmisbaar om op hetzelfde niveau te blijven of beter te gaan presteren. Het lichaam kan vier tot zes weken maximaal presteren. Daarna is het opgebrand. Het lichaam heeft dan rust, gezond eten en slaap nodig, zodat het ook goed kan herstellen. In die herstelperiode is het verstandig te nadruk te leggen op hersteltraining, consolidering van je kracht en conditie en je even niet te richten op nieuwe wedstrijden.

2. Je trainingsprogramma helpt je niet vooruit
Training brengt je verder wanneer er opbouw in zit: meer dagen hardlopen per week, langere afstanden en/of intensievere workouts. Wanneer deze opbouw en mix er niet in zit, zullen ook je tijden op den duur achteruit gaan. Het is daarom goed om de manier waarop je traint kritisch te analyseren en te kijken waar winst valt te behalen. Niet alleen maar intensief interval trainen, maar juist ook rustige duurlopen (opbouwend qua afstand) doen met een lage hartslag dragen bij aan progressie.

3. Je wordt ouder
Dit is een confronterende en mogelijk lastige waarheid. Maar het  menselijk lichaam presteert op de top van zijn kunnen van laat 20 tot midden 30. Het betekent dat ouder worden onvermijdelijk leidt tot minder snelle tijden. Dat komt omdat de zuurstofopname per minuut afneemt en dat komt weer omdat de hoeveelheid bloed die bij elke hartslag wordt rondgepompt - het slagvolume- afneemt.

Het leidt ertoe dat het lichaam van iemand die ouder wordt harder moet werken om hetzelfde resultaat te behalen en dat de persoon dus voelt dat dezelfde inspanning hem meer moeite kost.
Daarnaast is het zo dat je vanaf je 40ste de aanmaak van testosteron -het hormoon dat je spierkracht en spierherstel regelt, afneemt.

(Bron: www.prorun.nl)