dinsdag 5 april 2016

Hoepelen voor een sterk "powerhouse".

Op een andere manier werken aan je "powerhouse", je core stability? Ga hoelahoopen met een hoepel van 1,2 - 1,8 kilo.
Wat, waarom en hoe?


Positieve effecten van hoepelen:
  • versterking van buik-, rug-, been- en bilspieren
  • gericht afvallen door energieverbranding
  • je taille-omvang neemt af
  • je roepstabiliteit verbetert
  • je conditie verbetert
  • je rug en heupen worden soepeler
  • het bevordert de motoriek
  • het is goed voor de doorbloeding
  • het bevordert de spijsvertering
Fitnesshoepels:
De hoepels uit de speelgoedzaak zijn te licht (250 gram) en te klein (diameter 71-91cm) om een goede wrok-out mee te doen. Ook de zgn. danshoepels zijn te licht.

Hoepels voor een intensieve work-out zijn groter en zwaarder. Deze fitnesshoepels variëren in dikte en diameter wat weer samenhangt met het gewicht. Medium hoepels zijn ongeveer 99-106cm in diameter. De hoepels zijn verkrijgbaar met een gewicht tussen de 0,9 - 3 kilo. De fitnesshoepel wordt ook wel gewichtshoepels genoemd.

De juiste hoepelbeweging:
Plaats je voeten op heupbreedte en zet één van je voeten iets voor je ander. Ga rechtop staan en zak lichtjes door je knieen, zodat je lichaam stabiel, evenwichtig en ontspannen aanvoelt. Zet de hoepel tegen je rug en zwaai deze als warming-up eerst wat naar links en rechts. Geef de hoepel dan een duwtje. Maak tijdens het hoelahoepen ritmische, schommelende bewegingen naar voren en naar achteren, terwijl je je gewicht van je ene voet naar je andere verplaatst. Span je buikspieren aan en "duw" met je buik tegen de stoten van de hoepel.
Deze techniek vergt enige oefening maar is uiteindelijk effectiever dan het draaien van de heupen. Varieer ook in richting! Dan versterk je zowel de linker- als de rechterkant van je lichaam.

Langzaam opbouwen:
Bij hoepelen is het belangrijk om rustig op te bouwen. De verzwaarde hoepels geven in het begin vaak wat pijn, blauwe plekken en soms zelfs een flinke bloeduitstorting rond de heupen en de taille. Begin je koepelregime daarom met sessies van 2-3 minuten per dag. Hierdoor kan je lichaam core-spieren opbouwen zonder ongemak te veroorzaken. Als je merkt dat er blauwe plekken ontstaan, wacht dan een paar dagen en begin geleidelijk weer. In de 2e week kun je het hoepelen opbouwen naar 5-10 minuten per keer. Wil je afvallen door hoepelen? Probeer dan langzaam op te bouwen naar tenminste 3x per week 30 minuten hoepelen (bijv. elke dag 5 minuten langer hoepelen).

Filmpje:

PS: Onze Duinloopster Irma doet al aan fitness-hoepelen. :-)