maandag 4 april 2016

ZEN in de lente!

De eerste echte zonnige en warme lentezondag begint goed voor een groot aantal Duinlopers en Vrienden van de Duinlopers. Zij openen de dag met een revitaliserende workshop Yoga4Runners.

Hoe word je ZEN in de lente met Yoga4Runners?


Yoga helpt je bewust te worden van je ademhaling in combinatie met het gebruiken van je spieren. Je blik is naar binnen gericht. Je zoekt verbinding met je lichaam: met de spieren, pezen en gewrichten die je tijdens het hardlopen gebruikt. Maar je creëert ook bewustwording en aandacht voor de spieren die met hardlopen niet of veel minder aan bod komen.

Als iedereen een plekje in de zaal heeft gevonden, mag iedereen lekker op haar rug gaan liggen (savasanah) en neemt onze Duinloopster én yogadocente Esther N. de groep mee in een ontspanningsoefening.
We mogen naar alle geluiden om ons heen gaan luisteren: de muziek, de auto die buiten langsrijdt, de vogels die fluiten,  je eigen ademhaling. We maken contact met onze ademhaling; iets wat we vaak (te vaak?) als vanzelfsprekend beschouwen, maar waar voor een gevoel van ontspanning en kalmte nog veel winst te behalen valt. Want, een rustige, lage ademhaling brengt rust in het lichaam. En rust in het lichaam brengt rust in het hoofd.

Daarna volgt een serie oefeningen en asana's (houdingen) met een afwisselende mix tussen in- en ontspanning, vasthouden en loslaten, rekken en strekken, buigen en twisten én in- en uitademen. Iedereen voert de oefeningen uit naar eigen kunnen, zoveel mogelijk met de blik naar binnen gericht om te observeren waar de eigen grens ligt. Een grens die niet overschreden hoeft te worden. Er hoeft namelijk niet "gepresteerd" te worden. Het gaat er niet om of je met een vooroverbuiging met je handen bij de grond komt. Het gaat er om dat je contact hebt met je lijf, dat je voelt waar spanning zit en dat je daar in gedachten je ademhaling naar toe "stuurt".

De yogales eindigt net als deze begon: ontspannen liggend. En terwijl iedereen zich van hoofd tot hiel overgeeft aan haar matje, geeft Esther ons een mooie yoga-boodschap mee:

"om onszelf af te stemmen op de wijsheid van het hart, moeten we luisteren. Nederig luisteren. Wees stil, ga naar binnen en wees je ervan bewust dat de antwoorden niet ergens in de wereld daarbuiten liggen. De antwoorden, de intuïtieve leidraad en de wijsheid - ze zitten allemaal in je hart.

De wijsheid van het hart is, anders gezegd, de verbinding met je authentieke kracht, met de bron van echtheid en oprechtheid die diep in jezelf verborgen zit. Het is vandaar uit dat we de dingen manifesteren. Dat is waar we de klus klaren, daar zijn we in staat om boven onze problemen en beperkingen, boven onze twijfels en onze angsten uit te stijgen. En de dingen te doen waarvan we diep van binnen weten dat we die zouden moeten doen. Dat is de kracht van het hart in actie, op zijn meest bruikbare manier."

Een mooie boodschap om deze yogaworkshop mee af te sluiten.

Namasté

Esther, namens alle deelnemers enorm bedankt voor de weldadige inspannende ontspannen yogales.
Deelnemers, fijn dat jullie erbij waren en bedankt voor jullie inzet en overgave.

PS: yoga is een prima aanvulling op je wekelijkse hardlopen. Je zult profijt ervaren van het ontspannende en rustgevende element en ook zal naar verloop van tijd je kracht en flexibiliteit toenemen, waardoor je efficiënter gaat hardlopen.

Wil je -als beginner- thuis yoga beoefenen met behulp van een voorbeeld. Probeer dan eens de gratis App Simply Yoga (Android/iOs)