zondag 11 december 2016

Zen op zondag met Yoga4Runners

In de immer hysterische decembermaand kozen deze zondagochtend zo'n 20 vrouwen voor ruim een uur "me, myself & I-tijd". Even ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Deze keer niet door een rondje te gaan hardlopen, maar door mee te doen aan een ontspannende inspannende yogales van ons Esther.

Net als voorgaande keren werd het een down to earth yogales die te doen is voor iedereen: of je nu wel of geen of misschien maar een beetje ervaring hebt met yoga. Onze workshop Yoga4Runners is verre van zweverig is. En ook hoef je jezelf niet in allerhande onmogelijke houdingen te manoeuvreren. Tegelijkertijd is er voor iedereen voldoende uitdaging om te voelen en ervaren wat yoga voor jou, je lichaam en geest, kan doen. Want in yoga bestaat geen "beter of best", geen competitie. Je doet yoga voor jezelf en je doet het naar vermogen. Zonder oordeel (veroordeling) over je eigen prestaties of over die van een ander.

Landen op de mat
De les begint ontspannen liggend op de mat: om te landen in de les en in verbinding te komen met je ademhaling. Achterliggende gedachte hiervan is: een lagere ademhaling (buikademhaling) brengt rust in het hart en in het hoofd.

Ontspannen inspannen en inspannend ontspannen
Daarna volgen oefeningen die bijdragen aan het ontspannen losmaken van het lichaam. Zodat de groep een kleine 20 minuten daarna 'aan de bak" kan met een inspannende zonnegroet, een element dat eigenlijk nooit ontbreekt in een yogales.

In de serie houdingen binnen de zonnegroet komen alle spieren en gewrichten van het lichaam aan bod, qua kracht en qua flexibiliteit. Deze inspannende serie eindigt met de kindhouding, een ontspannen yogahouding waarin je bij uitstek even kunt "nagenieten" van wat je daarvoor gedaan hebt. Een moment waarop je bewust (of onbewust) observeert hoe je lichaam voelt na de inspanning van de zonnegroet, hoe je hart klopt, hoe en waar je ademhaling gaat.

Maar ook oefenen we onze balans met de boom. We trekken onze buikspieren uit hun winterslaap, o.a. via de boot. We triggeren onze wervelkolom met torsie's of twists (draaiingen). We stretchen op verschillende manieren onze hamstrings, bilspieren en onze kuitspieren.

Follow the sun
De yogales eindigt zoals deze begonnen is: in ultieme ontspanning liggend op onze rug. Deze houding heeft in het Nederlands de veelzeggende naam de lijkhouding. Aantrekkelijker is Sanskriet-benaming: de Savasana. Op de toepasselijke muziek van Follow the Sun (Xavier Rudd) voelen we de ontspanning, volgen we onze ademhaling en denken we even nergens aan.

Follow, follow the sun
And which way the wind blows
When this day is done.
Breathe, breathe in the air.
Set your intentions.
Dream with care.
Tomorrow is a new day for everyone,
Brand new moon, brand new sun.
So follow, follow the sun,
The direction of the bird,
The direction of love.
Breathe, breathe in the air,
Cherish this moment,
Cherish this breath.
Tomorrow is a new day for everyone,
Brand new moon, brand new sun.

Dank jezelf voor de tijd, aandacht en energie die je gegeven hebt aan je lichaam en geest. 
Dank jullie wel voor jullie inzet en overgave. 
Dank je wel Esther voor de fijne yogales. 

Namasté