dinsdag 3 januari 2017

Op weg naar "Egmond 2017"


Ga jij op zondag 8 januari 2017 in Egmond aan Zee de strijd met de elementen aan?

De Kwart of Halve marathon van Egmond staan altijd garant voorr 10,5km resp. 21,5km zwoegen en ploegen. Over asfalt en duinen. Dwars door mul zand en scherp helmgras. Klimmen op de Bloedweeg en -de halve marathonlopers- omhoog langs de Van Speijk Vuurtoren. En goede kans dat wind, regen en kou je het er niet gemakkelijker op gaan maken niet voor watjes dus...

Getij:
Niet voor watjes dus ... het getij is deze 2017-editie ongunstig. Het is om 11.56 uur hoog water. De lopers van de Kwart als de Halve lopen dus op een smal strand.

Weer:
Zoals de weergoden het nu voor ogen hebben, wordt het een grijze dag en komt de temperatuur niet boven de 8 graden. Misschien valt er ook nog een spat regen. De wind waait met een kracht 4 uit het westen, dwars op het strand.

Startnummer:
Inmiddels hebben de deelnemende Duinlopers hun startnummer in huis. De last-minute beslisser kan zeer waarschijnlijk nog aan een startbewijs komen via de Vraag & Aanbodpagina van de website van EgmondHalveMarathon, via de Facebookpagina Loopmaatjes Vraag & Aanbod of via Marktplaats. En wie weet wat er nog via ons voorbij gaat komen.

Duinloperstraining:
Woensdagochtend 4/1 is de laatste duintraining voor onze Duinlopersdeelnemers. En nee, we doen dan niet te gek of te wild.
Daarna begint het "wachten". En het nadenken over vragen als:
- wat trek ik aan?
- wel of niet een jasje aan?
- wel of niet een muts op?
- ga ik met de bus of de fiets?
- waar laat ik mijn tas met spullen?
- wat eet ik zaterdagavond?
- wat neem ik voor ontbijt zondagochtend?
- neem ik nog iets extra's te eten mee en zo ja, wat?

Gezond:
In de laatste dagen op weg naar Egmond is het (zoals eigenlijk altijd natuurlijk) belangrijk om:
- gezond te eten: lekker veel groenten
- extra te drinken; thee of water
- op tijd naar bed, veel slapen

Tips voor dé dag zelf:

  • Ontbijt zoals je altijd ontbijt voordat je gaat hardlopen. Neem een krentenbol (of gevulde koek) mee voor na afloop (kwart marathon) of als extra "benzine" (de halve marathonlopers starten tenslotte rond lunchtijd.
  • Ga op de fiets; dit is de ideale warming-up voor het lichaam. En na afloop trap je de verzuring van de prestatie weer lekker uit de benen. Het scheelt spierpijn the day after.
  • Onze Marion Tromp uit Egmond aan Zee stelt haar huis open voor Duinlopers; om de fiets te parkeren, om om te kleden, om spullen achter te laten, om een plasje te doen, er is koffie/thee, etc. Zij woont aan de Duinstraat 35 in Egmond aan Zee. Wees welkom!
  • Neem (extra) warme kleding mee voor na afloop; dat is echt een cadeau aan jezelf.
  • Doe lekkere warme schoenen/laarzen aan, neem je hardloopschoenen in een tasje mee. Zo voorkom je vooraf en achteraf koude voeten.
  • Doe een muts op als je naar Egmond aan Zee gaat. Je verliest de meeste warmte via je hoofd. Ook lekker voor na afloop; je wilt het niet koud krijgen.
  • Zorg dat je zo'n regenponcho meeneemt en aantrekt als je richting het startvak gaat. Ideaal om je te beschermen tegen de wind als je nog even moet wachten. Nét voor de start trekt je het uit en laat je het in het startvak achter.
  • Trek je (Duinlopers)windjasje aan; beter mee verlegen dan om verlegen. Vooral als er een venijnige wind waait. 
Agnes en ik staan weer ergens bovenaan de Bloedweeg om iedereen aan te moedigen. Doe jij niet mee, maar wil je wel graag je loopmaatjes aanmoedigen? Kom dan ook naar de Bloedweg en vorm met ons een heuse "Duinlopers Cheering Zone". :-)